Sezon na pomarańcze trwa. Jakie odmiany wybrać?

Sezon na pomarańcze trwa. Jakie odmiany wybrać?

Latem orzeźwiają, zimą rozgrzewają - i właśnie za to je kochamy! Co warto wiedzieć o pomarańczach?

Pomarańcza jest najczęściej hodowanym drzewem owocowym na świecie. Występuje w ponad stu krajach. Sezon na cytrusy rozpoczyna się już w połowie listopada, a w połowie grudnia przychodzi czas na pomarańcze.

Pomarańcza – gatunki

Istnieje wiele odmian pomarańczy, a najpopularniejsze z nich to:

  • pomarańcza chińska – najpopularniejszy gatunek, o kulistych owocach, z pomarańczową skórką i słodkim miąższem,
  • pomarańcza bergamota – owoc o żółto-zielonej skórce i gorzko-kwaśny miąższu, używany do produkcji olejku eterycznego stosowanego w kosmetyce, aromaterapii i medycynie,
  • pomarańcza gorzka – jest spłaszczona, o ciemnopomarańczowej skórce i gorzkim smaku, używana do produkcji przetworów, likierów i olejków,
  • limonka – mały, okrągły, żółto-zielony owoc o kwaśnym smaku,
  • pomelo – największy z gatunków, mają żółty lub różowy kolor i słodko-kwaśny smak.

fot. Porady - Interia

Pomarańcza - źródło witamin i minerałów

Pomarańcze stanowią bogate źródło:

  • witaminy C, antyoksydantu, który m.in. zwalcza wolne rodniki, zapobiega nowotworom, hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność i jest niezbędny do wytwarzania kolagenu (zobacz, gdzie jeszcze znajdziesz witaminę C),
  • beta-karotenu, który niweluje stres oksydacyjny, obniża poziom ,,złego cholesterolu”, wspiera narząd wzroku i pozytywnie wpływa na kondycję skóry,
  • witamin z grupy B, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (łagodzą stres, poprawiają nastrój, wspierają pamięć i koncentrację), a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i selenu.

Jak wykorzystać skórkę z pomarańczy do świątecznych wypieków?