Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Sezon na pomarańcze trwa. Jakie odmiany...

Sezon na pomarańcze trwa. Jakie odmiany wybrać?

Latem orzeźwiają, zimą rozgrzewają - i właśnie za to je kochamy! Co warto wiedzieć o pomarańczach?

Pomarańcza jest najczęściej hodowanym drzewem owocowym na świecie. Występuje w ponad stu krajach. Sezon na cytrusy rozpoczyna się już w połowie listopada, a w połowie grudnia przychodzi czas na pomarańcze.

Pomarańcza – gatunki

Istnieje wiele odmian pomarańczy, a najpopularniejsze z nich to:

  • pomarańcza chińska – najpopularniejszy gatunek, o kulistych owocach, z pomarańczową skórką i słodkim miąższem,
  • pomarańcza bergamota – owoc o żółto-zielonej skórce i gorzko-kwaśny miąższu, używany do produkcji olejku eterycznego stosowanego w kosmetyce, aromaterapii i medycynie,
  • pomarańcza gorzka – jest spłaszczona, o ciemnopomarańczowej skórce i gorzkim smaku, używana do produkcji przetworów, likierów i olejków,
  • limonka – mały, okrągły, żółto-zielony owoc o kwaśnym smaku,
  • pomelo – największy z gatunków, mają żółty lub różowy kolor i słodko-kwaśny smak.

fot. Porady - Interia

Pomarańcza - źródło witamin i minerałów

Pomarańcze stanowią bogate źródło:

  • witaminy C, antyoksydantu, który m.in. zwalcza wolne rodniki, zapobiega nowotworom, hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, wzmacnia odporność i jest niezbędny do wytwarzania kolagenu (zobacz, gdzie jeszcze znajdziesz witaminę C),
  • beta-karotenu, który niweluje stres oksydacyjny, obniża poziom ,,złego cholesterolu”, wspiera narząd wzroku i pozytywnie wpływa na kondycję skóry,
  • witamin z grupy B, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (łagodzą stres, poprawiają nastrój, wspierają pamięć i koncentrację), a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i selenu.

Jak wykorzystać skórkę z pomarańczy do świątecznych wypieków?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Olej marula - czym jest i jakie są jego zastosowania?

Czytaj następny

Objawy, które świadczą o złej pracy jelit

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).