Czwartek, Październik 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jedzenie najzdrowsze na świecie

Wedługkobiety.pl

Jedzenie najzdrowsze na świecie

Jesteś tym, co jesz. Dieta to jeden z głównych czynników wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie produkty są najbardziej bogate w składniki odżywcze?

W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się od wymyślnych opakowań, które kuszą kolorami i zapachem. Niestety jeśli chodzi o ich skład, już tak kolorowo nie jest. Co zatem jeść, żeby wyszło nam to na zdrowie? Oto produkty polecane przez naukowców z całego świata.

TOP 4 najzdrowsze jedzenie

Owoce jagodowe

W owocach jagodowych można znaleźć duże ilości witaminy C (więcej niż w cytrusach), beta-karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, niacyny oraz kwasu foliowego). Są również źródłem witaminy E i A, żelaza, wapnia, selenu, potasu, cynku i fosforu. Wszystko to sprawia, że owoce jagodowe wzmacniają układ odpornościowy, pomagają uszczelniać naczynia krwionośne, wspomagają pracę serca i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Liczne antyoksydanty eliminują wolne rodniki, tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek i przeciwdziałają stanom zapalnym.


fot. Gwarek

Tłuste ryby

Łosoś, makrela czy sardynki – stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3, które:

  • pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego,
  • działają przeciwzapalne,
  • regulują stężenie cholesterolu we krwi,
  • normalizują ciśnienie tętnicze,
  • wspomagają pracę serca,
  • poprawiają kondycję skóry,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • przyspieszają gojenie się ran.

Dowiedz się, gdzie jeszcze szukać kwasów omega-3.

Zielone warzywa liściaste

Sałata, szpinak, ale przede wszystkim jarmuż, dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów, w tym witaminę A, C i K. Oprócz tego są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i antystarzeniowo.


fot. Kto cię wyleczy

Czosnek

Swoje lecznicze właściwości czosnek zawdzięcza aliicynie. Działa ona przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Zapobiega infekcjom, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom ,,złego” cholesterolu, co z kolei sprawia, że chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy są zgodni - jeśli włączysz te produkty do swojej diety, uchronisz organizm przed chorobami i dostarczysz mu niezbędnej energii.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Rwa kulszowa – co warto o niej wiedzieć

Czytaj następny

Szczepienia: jakie przed ciążą i jakie w trakcie

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).