Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. TOP 6 owoców według dietetyków

Poradnik Zdrowie

TOP 6 owoców według dietetyków

Owoce powinny stanowić nieodłączny element każdej diety. Dostarczają niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów. Które owoce dietetycy cenią najbardziej?

Najlepsze owoce

Jabłka

Badania wskazują, że dzięki dużej zawartości związków fenolowych regularne spożywanie jabłek może obniżyć poziom cholesterolu, wspiera prawidłowe funkcje komórek i poprawia przepływ krwi. Oprócz tego są dobrym źródłem witaminy C oraz błonnika pokarmowego, który doskonale wpływa na funkcjonowanie jelit.

Kiwi

Kiwi to przede wszystkim źródło kwasu foliowego, karotenoidów i potasu, regulującego ciśnienie krwi i rytm serca. Dostarcza także magnez, miedź, wapń, mangan i witaminę C. Niektóre badania wykazują, że kiwi zjedzone wieczorem ułatwia zasypianie.


fot. Najbardziej...

Banany

Banany zawierają witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Dostarczają także pokaźne ilości błonnika, magnezu, fosforu i wapnia, jednak najbardziej znane są jako źródło potasu. Pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i udaru, pomagają w walce z anemią, a zawarta w nich dopamina skutecznie poprawia nastrój i pamięć.

Pomarańcze

Pomarańcze dostarczają dużych ilości beta-karotenu i witaminy C, która jest silnym antyoksydantem - już jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, wpływające na pracę układu nerwowego oraz potas wspierający pracę serca.

Winogrona

Winogrona są źródłem polifenoli, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za mutacje DNA, rozwój nowotworów i przedwczesne starzenie się komórek organizmu. Duże ilości resweratrolu sprawiają, że działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca, zawałom serca oraz miażdżycy.

Truskawki

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy), A, E, witamin z grupy B, fosforu, krzemu, magnezu, potasu, wapnia, żelaza i cynku. Dzięki temu odkwaszają organizm, zmniejszają ryzyko chorób serca, łagodzą stany zapalne, wzmacniają układ odpornościowy, a także pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

A jakie są Twoje ulubione owoce?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Freeganizm, czyli jedzenie ze śmietnika?

Czytaj następny

Nietoleracja pokarmowa

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).