Czym jest olej palmowy
Co ciekawe, to bardzo popularny surowiec. Szacuje się, że nawet 40% tłuszczu używanego na świecie to właśnie olej palmowy. Wszystko przez to, że jego produkcja jest tania i wydajna. Jest to jego największa zaleta (i jedna z naprawdę nielicznych): jest tani i łatwy w wydobyciu.
Możemy go podzielić na dwa rodzaje:
- olej z pestek palmy,
- olej z miąższu palmy oleistej.
Na co dzień w produktach używa się tego drugiego rodzaju. Zanim zostanie on dodany do wyrobu innych produktów trzeba go poddać rafinacji. Świeży, nieoczyszczony olej palmowy jest ciemno-pomarańczowy. Wszystko przez dużą zawartość beta-karotenu i witaminy E. Co dzieje się olejem w momencie rafinacji? Traci on swój kolor, beta-karoten i znaczą większość witaminy E, pozostawiając praktycznie sam tłuszcz.
Olej palmowy znajdziemy w:
- daniach gotowych,
- batonach, ciastkach i innych słodkich produktach (słynna afera o olej palmowy w Nutelli ),
- chipsach i innych słonych przekąskach,
- sosach.
(fot. Akademia Zdrowego Przedszkola )
Dlaczego olej palmowy jest niezdrowy?
Przede wszystkim dieta, w której spożywa się dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może stać się przyczyną chorób serca, układu krwionośnego i zwiększyć ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II. Największą zawartość kwasów nasyconych ma właśnie olej palmowy. W jego składzie możemy znaleźć aż 45% kwasów, które są niekorzystne dla naszego organizmu!
Olej palmowy szkodzi środowisku
Niepokojący może być fakt, że pozyskiwanie oleju palmowego przyczynia się do ograniczenia ilości wielu gatunków zwierząt na świecie. Mówi się, że jeśli nie zmienimy przyzwyczajeń, niedługo całkowicie będą mogły wyginąć orangutany, tygrysy i słonie sumatrzańskie. Mówi się, że dla produkcji oleju palmowego dziennie ginie około 25 orangutanów. Wszystko przez wypalanie i wycinanie ich naturalnego środowiska – dżungli. Prognozy są naprawdę przerażające – do 2020 roku pod uprawy palmy może zostać zniszczonych aż 90% lasów deszczowych w Malezji i Indonezji.
Samo niszczenie lasów to niszczenie środowiska i klimatu. Rośliny bowiem wychwytują z powietrza CO2, by następnie uwolnić więcej tlenu. Wróćmy jeszcze raz do wypalania lasów: przyczyniają się one do większej emisji CO2 i smogu. Nie można też pominąć transportu oleju palmowego – wszystko to przyczynia się do coraz większego ocieplenia klimatu, w którym żyjemy.
Czym można zastąpić olej palmowy
- oliwą – opiera się ona na jednonienasyconych kwasach tłuszczowych,
- olejami lnianymi, rzepakowymi i słonecznikowymi – zawierają one wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Niektóre państwa zdecydowały się na rozwiązania prawne, które wymuszą zmniejszenie zastosowania oleju palmowego w produktach spożywczych. Weźmy na przykład Francję, gdzie podatek na olej palmowy podniesiono o 300%. W Polsce pomysł od jakiegoś czasu krąży wśród świadomych ludzi, którzy rezygnują ze spożywania oleju palmowego. Nie bez powodu powstała też petycja o ograniczenie do minimum oleju palmowego w naszym kraju. Jeśli chcecie podpisać petycję, zapraszamy na stronę jej organizatora.
Komentarze