Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Stan zapalny jelit - jak go rozpoznać

Elements envato

Stan zapalny jelit - jak go rozpoznać

Nasz organizm jest naprawdę fascynujący. Każdy najmniejszy organ ma swoje obowiązki, a czasem najmniejsze odchylenie od normy wpływa na pracę pozostałych elementów. Stan zapalny jelit nie tylko kojarzy się z bólem – bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie i pracę całego ciała!

Objawy stanu zapalnego jelit

  • Ostry ból utrudniający codzienne funkcjonowanie,
  • skurcze brzucha,
  • złe samopoczucie,
  • bóle brzucha,
  • biegunka, częste załatwianie się, a nawet nudności,
  • ból odbytu,
  • utrata apetytu,
  • gorączka,
  • jaskrawoczerwona krew lub ślub w stolcu.

Większość z tych objawów powinna od razu wysłać nas do lekarza – stan zapalny jelit utrudnia normalne funkcjonowanie. Nasze jelita zawierają florę bakteryjną, która odpowiada za procesy przemiany materii. Jej zaburzenie może prowadzić do naprawdę nieprzyjemnych i bolesnych konsekwencji, jak np. anemii spowodowanej zaburzeniem wchłanianiem składników pokarmowych.


(fot. CROHNika )

Co powoduje stan zapalny jelit

Na obecnym etapie medycyny ciągle jeszcze nie jesteśmy w stanie określić wszystkich przyczyn tego schorzenia. Na pierwszym miejscu jednak lekarze stawiają czynniki genetyczne, immunologiczne i oczywiście środowiskowe. Można jednak wymienić kilka dodatkowych przyczyn:

  • wprowadzenie do organizmu niechcianych wolnoustrojów: bakterii i wirusów,
  • trujące grzyby,
  • skażone jedzenie,
  • alergie pokarmowe,
  • pasożyty przewodu pokarmowego,
  • leki podrażniające błonę śluzową jelit,
  • długotrwałe stosowanie antybiotyków,
  • palenie papierosów i produktów tytoniowych,
  • nadmierne spożywanie alkoholu.

Jak zapobiegać zapaleniu jelit

Oczywiście najłatwiejszym sposobem będzie unikanie ryzykownych czynników, które przytoczyliśmy akapit wyżej. Ważna jednak będzie też odpowiednia dieta: bogata w błonnik, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Naszymi sojusznikami powinny także zostać owoce i jarzyny. Nasze jelita na pewno będą wdzięczne i zdrowsze, jeśli zamiast słodzonych soków i gazowanych napoi sięgniemy po czystą wodę, herbaty ziołowe i zielone, a także naturalne soki: owocowe i warzywne. Zaleca się również wzmocnienie naszego układu odpornościowego – od siebie możemy polecić kilka naturalnych sposobów.

 

 

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Antyoksydanty – gdzie ich szukać?

Czytaj następny

Na czym polega lotosowy poród? - część 1.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).