Piatek, Lipiec 1
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. 6 właściwości kurkumy, których nie znałe...

Poradnik Zdrowie

6 właściwości kurkumy, których nie znałeś

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Co warto wiedzieć na jej temat?

Kurkuma do naszych kuchni trafiła z Azji Południowo-Wschodniej. Znamy ją pod postacią pomarańczowego proszku.

Właściwości kurkumy

Najcenniejszą substancją zawartą w kurkumie jest kurkuminie - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i działa jak naturalny antybiotyk. Oprócz niej kurkuma bogata jest w olejki eteryczne, witaminę C i sole mineralne.

Wspomaga pracę mózgu

Badania sugerują, że obecny w kurkumie olejek eteryczny tumeron przyspiesza procesy regeneracyjne mózgu, np. po udarze. Co więcej związek ten pobudza komórki nerwowe do namnażania i różnicowania. Używanie kurkumy pozwala także poprawić pamięć i koncentrację, a substancje aktywne zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera.

Pomaga w zaburzeniach trawienia

Olejki eteryczne obecne w kurkumie zapobiegają wzdęciom, działają przeciwwrzodowo i hamują wydzielanie soku żołądkowego.


fot. Mito-med

Poprawia pracę wątroby

Kurkuma stymuluje wydzielanie żółci, która jest potrzebna do trawienia tłuszczów. Może być zatem pomocna w zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Oprócz tego przyprawa chroni wspomaga regenerację wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami.

Wzmacnia odporność

Za wzmacniające działanie kurkumy odpowiedzialne są olejki eteryczne i kurkumina. Badania wykazały, że wspomagają one organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. 

Chroni serce

Kurkumin wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, tym samym chroni układ sercowo-naczyniowy przed różnymi schorzeniami, w tym miażdżycy. Dodatkowo pozwala obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Działa przeciwnowotworowo

Z wielu badań wynika, że kurkuma nie tylko zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu, ale również hamuje rozwój choroby. Według naukowców dieta zawierająca kurkumę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego i wątroby.

Zobacz, jak przygotować złote mleko - napój na bazie kurkumy o niezwykłych właściwościach. 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

5 zastosowań wody utlenionej, o których nie miałaś pojęcia!

Czytaj następny

Cera naczynkowa – przyczyny, pielęgnacja

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).