Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie. Co warto wiedzieć na jej temat?
Kurkuma do naszych kuchni trafiła z Azji Południowo-Wschodniej. Znamy ją pod postacią pomarańczowego proszku.
Właściwości kurkumy
Najcenniejszą substancją zawartą w kurkumie jest kurkuminie - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i działa jak naturalny antybiotyk. Oprócz niej kurkuma bogata jest w olejki eteryczne, witaminę C i sole mineralne.
Wspomaga pracę mózgu
Badania sugerują, że obecny w kurkumie olejek eteryczny tumeron przyspiesza procesy regeneracyjne mózgu, np. po udarze. Co więcej związek ten pobudza komórki nerwowe do namnażania i różnicowania. Używanie kurkumy pozwala także poprawić pamięć i koncentrację, a substancje aktywne zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera.
Pomaga w zaburzeniach trawienia
Olejki eteryczne obecne w kurkumie zapobiegają wzdęciom, działają przeciwwrzodowo i hamują wydzielanie soku żołądkowego.
fot. Mito-med
Poprawia pracę wątroby
Kurkuma stymuluje wydzielanie żółci, która jest potrzebna do trawienia tłuszczów. Może być zatem pomocna w zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Oprócz tego przyprawa chroni wspomaga regenerację wątroby i chroni jej komórki przed uszkodzeniami.
Wzmacnia odporność
Za wzmacniające działanie kurkumy odpowiedzialne są olejki eteryczne i kurkumina. Badania wykazały, że wspomagają one organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami.
Chroni serce
Kurkumin wykazuje silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, tym samym chroni układ sercowo-naczyniowy przed różnymi schorzeniami, w tym miażdżycy. Dodatkowo pozwala obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Działa przeciwnowotworowo
Z wielu badań wynika, że kurkuma nie tylko zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu, ale również hamuje rozwój choroby. Według naukowców dieta zawierająca kurkumę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego i wątroby.
Zobacz, jak przygotować złote mleko - napój na bazie kurkumy o niezwykłych właściwościach.
Komentarze