Dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes diet) ma na celu obniżenie poziomu złego cholesterolu. Jej stosowanie umożliwia spadek LDL we krwi o 8-10% w ciągu 6 tygodni. Jest uboga w tłuszcz, obfituje za to w błonnik i sterole roślinne, które dodatkowo przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jest bardzo skuteczna w profilaktyce chorób serca. Jak ją stosować?
Zasady diety
Dieta TLC, to terapia zmiany stylu życia, która została przygotowana w celu obniżenia poziomu cholesterolu oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca i układu krążenia. Nie jest restrykcyjnym planem żywieniowym, a raczej zespołem zaleceń. Zakłada także codzienną umiarkowaną aktywność fizyczną przez 30 minut i zrezygnowanie z palenia papierosów. Jest zalecana przede wszystkim osobom:
- z chorobami układu sercowo-naczyniowego,
- z dyslipidemią,
- obciążonym genetycznie tymi schorzeniami,
- w profilaktyce chorób układu krążenia.
Dieta TLC może być też stosowana jako dieta odchudzająca, jeśli zastosuje się ujemny bilans kaloryczny. W diecie dominują:
- warzywa – (3–5 porcji dziennie),
- owoce — świeże, surowe i suszone (2–4 sztuk na dobę),
- produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, kasze, ciemne pieczywo, płatki owsiane (6–11 porcji),
- niskotłuszczowy lub beztłuszczowy nabiał (2–3 porcje),
- gotowane, pieczone, grillowane ryby i drób,
- zioła świeże i suszone,
- tłuszcze z pestek, nasion, miękkich margaryn, awokado i tłustych ryb morskich.
Ważne jest częste spożywanie małych objętościowo posiłków. Smażenie należy zastąpić gotowaniem, duszeniem, pieczeniem oraz grillowaniem. Smażyć można bez dodatku tłuszczu, na specjalnych patelniach. Ponadto należy ograniczyć spożywanie soli do minimum (5 g dziennie). Można ją zastąpić przyprawami i ziołami. Drób powinno przygotowywać się bez skóry. Masło trzeba zastąpić margarynami miękkimi o wysokiej jakości. Sosy najlepiej przygotowywać na bazie wody i octu. Słodkie napoje należy wyeliminować i zastąpić je 2 litrami wody dziennie.
(fot. fitness.wp.pl)
Czego należy unikać na diecie TLC?
- Nasyconych kwasów tłuszczowych (masła, smalcu, oleju palmowego i kokosowego),
- tłuszczów trans (słodyczy, chipsów i innych słonych przekąsek, żywności w proszku, gotowych dań, fast foodów),
- tłustych, czerwonych mięs (wieprzowiny, baraniny, wołowiny i ich przetworów, podrobów),
- żółtek jaj,
- alkoholu,
- soli.
Wady i zalety diety TLC
Zalety:
- skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu,
- zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
- każdy może ją stosować, bez względu wiek,
- odpowiednio zbilansowana działa odchudzająco,
- pełna wartościowych produktów,
- kaloryczność można dopasować do indywidualnych potrzeb.
Wady:
- jest trudna do zastosowania bez pomocy dietetyka,
- wymaga liczenia kalorii, makro- i mikroskładników,
- wymaga umiejętności czytania składu i tabel wartości odżywczych,
- zakłada wiele restrykcji dotyczących wyboru produktów i przygotowywania posiłków.
Komentarze