Czwartek, Kwiecień 25
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Szparagi i ich wpływ na zdrowie

Dietetycy.org

Szparagi i ich wpływ na zdrowie

Szparagi to warzywa smaczne, niskokaloryczne, ale przede wszystkim niezwykle zdrowe. Ze względu na liczne składniki odżywcze, od lat królują w rankingach najzdrowszych produktów. Dlaczego warto jeść szparagi jak najczęściej?

Szparagi – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Szparagi zawierają duże ilości wapnia, potasu, magnezu, selenu, kwasu foliowego i witaminy K. Oprócz tego są źródłem składników bioaktywnych, takich jak błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), liczne polifenole (głównie rutyna i kwercetyna), antocyjany, a także saponiny. Wszystkie te związki wykazują pozytywny wpływ organizm.

Błonnik:

  • wspomaga trawienie i pracę jelit,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • chroni przed nowotworami jelita grubego.

A jak działają polifenole, antocyjany i saponiny?


fot. Wszystko o jedzeniu

Działają przeciwnowotworowo

Saponiny zawarte w szparagach wykazują działanie antynowotworowe. Wykazano również, że zmniejszają ruchliwość komórek raka piersi. Jednak działanie to dotyczy ekstraktów ze szparagów o wysokim stężeniu substancji aktywnych, a nie spożywania szparagów. Nie oznacza to, że jedzenie szparagów nie przynosi podobnych efektów. Z pewnością zawarte w nich przeciwutleniacze łagodzą stany zapalne, zapobiegają uszkodzeniom DNA, a tym samym rozwojowi nowotworów.

Zapobiegają cukrzycy

Szparagi mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i wspomagać jej leczenie poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi, zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę i redukcję produkcji tego hormonu przez trzustkę.

Chronią serce

Bogate w polisacharydy szparagi regulują gospodarkę lipidową, obniżają poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, a ich włączenie do diety może pomóc zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, takim jak nadciśnienie tętnicze.

Jak jeszcze działają szparagi?

Liczne związki zawarte w tych warzywach:

  • pomagają w walce z bezsennością,
  • zapobiegają infekcjom układu moczowego,
  • są naturalnym afrodyzjakiem,
  • chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
  • działają przeciwzapalne,
  • regulują mikrobiotę jelitową,
  • wzmacniają odporność,
  • działają przeciwstarzeniowo.

Jak przyrządzić szparagi? Łapcie przepisy na pyszne dania ze szparagami w roli głównej.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Dlaczego trzeba pamiętać o piciu wody?

Czytaj następny

Liczenie kalorii - czy warto?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).