Wybór najlepszych sałatek, które pomogą uzupełnić niedobory witamin do nadchodzącej wiosny. Warto o nich pomyśleć, zwłaszcza, że zima nie każdemu sprzyja pilnować się zdrowego odżywiania. Już niedługo owoce i warzywa pojawią się w kuchni prawie każdego, dzięki czemu przebudzenie się po minionej zimie przyjdzie z większą łatwością.
Szybka i smaczna sałatka: ziemniaki i pomidory
Przygotuj:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 pomidora
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 czerwoną cebulę
- garść orzechów włoskich
- garść świeżej pietruszki
- garść koperku
Do przygotowania sosu przyda ci się:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaki umyj i pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, by ich nie obierać i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny zmięknąć, a następnie przestygnąć już poza garnkiem z wodą. Następnie pokrój na małe kawałki selera naciowego, pomidora, pomidorki koktajlowe. Orzechy włoskie przekrój na pół (lub drobniej, jeśli tak lubisz), a cebulę drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski i zacznij robić dressing.
W celu wykonania sałatki zmieszaj wszystkie składniki w szklance, dodając szczyptę soli i pieprzu. Ocet winny zawsze możesz zamienić sokiem z cytryny, co doda całej sałatce lekkości i nada jej ciekawego smaku. Po wymieszaniu sałatki z sosem posyp ją na wierzchu koperkiem oraz pietruszką.
Sałatka dla wymagających, czyli rukola, ser kozi i szparagi
Przygotuj:
- 200 gramów miękkiego sera koziego
- 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 graście migdałów
- 1 garść słonecznika lub migdałów
- 125 gramów rukoli
- pęczek szparagów
- 1 czerwona papryka
Do wykonania sosu wystarczy ci ocet balsamiczny lub sok z cytryny.W pierwszej kolejności ugotuj szparagi: do osiągnięcia ich miękkości wystarczy około 5 minut, a paprykę pokrój w małe kawałki. Słonecznik spraż na patelni.
Ser kozi uformuj w kulki, które obtoczysz w mące migdałowej. Pamiętaj, że jeśli masz świeże migdały, to możesz je samodzielnie zmielić na mąkę. Wszystko przesyp do miski, posyp prażonym słonecznikiem i polej octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.
Odżywcza sałatka to nie tylko smaczny posiłek – to uzupełnienie witamin i zapewnienie sobie odpowiedniej energii. Wiosna jest najlepszym okresem na zaczęcie jedzenia sałatek, bowiem są one na wyciągnięcie ręki i nie straszą swoją ceną.
Komentarze