Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dwa pomysły na wiosenne sałatki

Dwa pomysły na wiosenne sałatki

Wybór najlepszych sałatek, które pomogą uzupełnić niedobory witamin do nadchodzącej wiosny. Warto o nich pomyśleć, zwłaszcza, że zima nie każdemu sprzyja pilnować się zdrowego odżywiania. Już niedługo owoce i warzywa pojawią się w kuchni prawie każdego, dzięki czemu przebudzenie się po minionej zimie przyjdzie z większą łatwością.

Szybka i smaczna sałatka: ziemniaki i pomidory

Przygotuj:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwoną cebulę
  • garść orzechów włoskich
  • garść świeżej pietruszki
  • garść koperku

Do przygotowania sosu przyda ci się:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki umyj i pokrój na małe kawałki. Pamiętaj, by ich nie obierać i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny zmięknąć, a następnie przestygnąć już poza garnkiem z wodą. Następnie pokrój na małe kawałki selera naciowego, pomidora, pomidorki koktajlowe. Orzechy włoskie przekrój na pół (lub drobniej, jeśli tak lubisz), a cebulę drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski i zacznij robić dressing.

W celu wykonania sałatki zmieszaj wszystkie składniki w szklance, dodając szczyptę soli i pieprzu. Ocet winny zawsze możesz zamienić sokiem z cytryny, co doda całej sałatce lekkości i nada jej ciekawego smaku. Po wymieszaniu sałatki z sosem posyp ją na wierzchu koperkiem oraz pietruszką.

Sałatka dla wymagających, czyli rukola, ser kozi i szparagi

Przygotuj:

  • 200 gramów miękkiego sera koziego
  • 6 łyżek mąki migdałowej lub 2 graście migdałów
  • 1 garść słonecznika lub migdałów
  • 125 gramów rukoli
  • pęczek szparagów
  • 1 czerwona papryka

Do wykonania sosu wystarczy ci ocet balsamiczny lub sok z cytryny.W pierwszej kolejności ugotuj szparagi: do osiągnięcia ich miękkości wystarczy około 5 minut, a paprykę pokrój w małe kawałki. Słonecznik spraż na patelni. 

Ser kozi uformuj w kulki, które obtoczysz w mące migdałowej. Pamiętaj, że jeśli masz świeże migdały, to możesz je samodzielnie zmielić na mąkę. Wszystko przesyp do miski, posyp prażonym słonecznikiem i polej octem balsamicznym lub sokiem z cytryny.

Odżywcza sałatka to nie tylko smaczny posiłek – to uzupełnienie witamin i zapewnienie sobie odpowiedniej energii. Wiosna jest najlepszym okresem na zaczęcie jedzenia sałatek, bowiem są one na wyciągnięcie ręki i nie straszą swoją ceną.

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Jakie są najczęstsze zaburzenia seksualne? Część 3

Czytaj następny

Właściwości czerwonej herbaty

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).