Biała herbata, nazywana królową herbat, jest najcenniejszym i najdroższym rodzajem tego napoju. To proces produkcji sprawia, że jest ona tak wyjątkowa - młode pączki zbierane są przez zaledwie kilka dni w roku. Jakie właściwości ma biała herbata?
Do produkcji białej herbaty potrzebne są nierozwinięte listki, które mają jeszcze formę pączków. Pokryte są charakterystycznym białym meszkiem – to właśnie jemu zawdzięcza swoją nazwę. Zebrane pąki suszy się od razu, jest to więc najmniej przetworzony rodzaj herbaty. Aby uzyskać 250 g białej herbaty potrzeba aż 80 000 pąków. Nie dziwi więc fakt, że jej cena jest wygórowana.
Jak parzyć białą herbatę?
Napar z białej herbaty ma jasny kolor i wyjątkowo delikatny aromat. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami, należy ją odpowiednio przygotować. Łyżeczkę suszonych listków zalewamy wodą o temperaturze ok. 80-90 st. C. Długość parzenia zależy od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać - może trwać 2-5 minut. Najlepiej nie używać przy tym zaparzaczy, w których listki są ciasno zbite. Lepszym wyborem będzie siteczko lub parzenie bezpośrednio w filiżance. Liści białej herbaty można użyć kilka razy. Każdy kolejny napar będzie łagodniejszy.
Fot. Akademia herbaty
Właściwości
Właściwości białej herbaty są podobne do tych zielonej, jednak zakłada się, że są trzykrotnie silniejsze. Wynika to z faktu, że młode pączki zawierają trzy razy więcej antyoksydantów, niż starsze liście. Przeciwutleniacze działają ochronnie i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek organizmu. Za to działanie odpowiadają polifenole i katechiny zawarte w białej herbacie, które zatrzymują destrukcyjne działanie wolnych rodników. Z badań wynika, że związki te mają również właściwości przeciwnowotworowe. Katechiny znajdujące się w naparze zapobiegają chorobom układu krwionośnego - pomagają utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie, a także przeciwdziałają osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Biała herbata stymuluje produkcję limfocytów, tym samym wzmacnia układ immunologiczny. Oprócz tego hamuje rozwój próchnicy i odkładanie płytki nazębnej. Naparami można zastąpić płyny do płukania jamy ustnej. Biała herbata ma także zbawienny wpływ na wygląd skóry. Jej regularne spożycie pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich. Można stosować ją zewnętrznie - działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dzięki zawartości kofeiny pobudza i stymuluje pracę mózgu, co prawda łagodniej niż kawa, ale na dłużej. Jeśli zależy nam na jej właściwościach zdrowotnych, ważne aby pić ją bez żadnych dodatków. Każda substancja dodana do naparu zmniejsza działanie substancji leczniczych.
Biała herbata – przeciwwskazania
Przeciwwskazań do picia białej herbaty jest niewiele. Napój ma liczne właściwości zdrowotne, jednak przekroczenie ilości 4–5 filiżanek naparu dziennie może mieć negatywny wpływ na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać przyswajanie takich składników odżywczych, jak żelazo czy witamina B1.
Komentarze