Adobe stock
Liczi, cudowny owoc czy śmiertelna pułapka?
Liczi znane było ludziom niemal 4000 lat temu, kiedy to chińscy cesarze odkrywali jego niezwykłe właściwości. W ciągu ostatnich lat zyskało popularność również w Polsce. Owoc nie tylko wygląda wyjątkowo, ale również zawiera wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych, o których wiele ludzi nie ma pojęcia. Dlaczego warto włączyć owoc do swojej diety? Oto kilka powodów.
Właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe
Chińscy badacze z ośrodka West China Hospital opublikowali informację na temat antyrakowych właściwości liczi. Udowodniono, że owoc pomaga wyeliminować komórki raka piersi i wątroby. Owoce zawierają związki polifenolowe, które wykazują działanie przeciwutleniające. Usuwają z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów.
Dodatkowo, dzięki właściwościom przeciwutleniającym hamują utlenianie się „złego” cholesterolu, który jest jednym z powodów pojawienia się miażdżycy.
Fot. Shutterstock
Źródło witaminy C
Liczi jest źródłem witaminy C, a jak wiadomo jest ona jednym z najważniejszych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest odpowiedzialna, między innymi za regulowanie produkcji kolagenu, obniżanie ciśnienia krwi oraz wykazuje właściwości regeneracyjne.
Nie można również zapominać o tym, że przede wszystkim jest doskonałym antyoksydantem, dzięki czemu spowalnia proces starzenia się skóry.
Zabójczy owoc
Pomimo wielu zdrowotnych właściwości liczi w niektórych przypadkach może zabić. To niepokojące zjawisko można było zauważyć w Indiach. Lekarze obserwowali jego rozwój przez lata i zbadali problem, co doprowadziło do zaskakujących wniosków.
Okazało się, że liczi zjedzone na pusty żołądek wywoływało silne zatrucie, które w wielu przypadkach prowadziło do zgonu. Działo się tak za sprawą hipoglicyny zawartej w owocach, która obniżała poziom glukozy w organizmie. Dlatego należy pamiętać, aby nie sięgać po liczi jeśli wcześniej nie jadło się żadnego posiłku. Dodatkowo można używać owocu jako dodatek do konkretnych potraw, dzięki czemu mamy pewność, że nie trafi do pustego żołądka.
W sieci można znaleźć setki przepisów, które doradzą jak w prawidłowy sposób wykorzystać liczi, aby działało pozytywnie i świetnie smakowało.
Dowiedz się jak połączyć liczi z kurczakiem!
Zastrzeżenia
Główną wadą liczi jest to, że zawiera znaczącą ilości cukru, dlatego nie należy jeść owocu w dużych ilościach. Dodatkowo warto pamiętać o tym, aby zachować ostrożność w podawaniu go osobom chorującym na cukrzycę. Jeśli jednak obliczymy jaką ilość glukozy dostarczymy do organizmu wraz z jedną porcją, nie będzie to miało żadnych negatywnych skutków dla cukrzyków. Liczi tak jak większość owoców egzotycznych może wywołać alergię, dlatego osoby mające wcześniej niepożądane reakcje na tego typu owoce nie powinny po nie sięgać.
Liczi jest owocem, który ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar. Nieprawidłowe spożywanie owocu może nieść za sobą przykre i nieodwracalne skutki. Nie należy się jednak zniechęcać, ponieważ jeśli zachowamy zdrowy rozsądek, wpływ liczi na nasz organizm może okazać się zbawienny.