Żurawina znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Wyróżnia ją smak, ale także liczne właściwości lecznicze. Znana jest przede wszystkim ze swojej skuteczności w walce z zapaleniem pęcherza. Jednak warto po nią sięgać także w innych dolegliwościach. Na jakie schorzenia pomoże żurawina?
Wartości odżywcze
Żurawina to przede wszystkim źródło witamin A, E oraz C. Znajdziemy w niej także spore ilości witamin z grupy B. Zawiera antocyjany, które wzmacniają naczynia krwionośne. Żurawina bogata jest także w błonnik, karoten, a także minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo czy sód. Możne stanowić dodawać do owsianek, jogurtów czy ciast. Świeża żurawina w 100 g zawiera 46 kcal. Indeks glikemiczny suszonych owoców jest wysoki – wynosi 65-75, dlatego ich spożycia nie zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę.
fot. Onet Kobieta
Właściwości zdrowotne
Infekcje dróg moczowych. Na tę przypadłość szczególnie narażone są kobiety. Za infekcje dróg moczowych najczęściej odpowiadają bakterie Escherichia coli (E. coli), które osadzają się w drogach moczowych i wywołują stany zapalne. Liczne badania wykazują, że żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścianek dróg moczowych i pomaga w usuwaniu ich z organizmu wraz z moczem. Osobom ze skłonnościami do infekcji pęcherza zaleca się spożywanie żurawiny w celach profilaktycznych.
Wrzody żołądka. Związki zawarte w żurawinie przeciwdziałają osadzaniu się na ściankach układu pokarmowego niektórych bakterii wywołujących wrzody żołądka.
Choroby dziąseł. Składniki żurawiny niwelują osadzanie się w jamie ustnej bakterii odpowiedzialnych za choroby dziąseł i przyzębia.
Choroby serca. Żurawina bogata jest w flawonoidy, które pomagają zapobiegać chorobom serca oraz tworzeniu się zakrzepów. Chronią także komórki mózgowe przed uszkodzeniami, które powstają np. w wyniku wylewu.
Pielęgnacja. Producenci kosmetyków cenią żurawinę za jej właściwości pielęgnacyjne. W związku z tym sok z jej owoców coraz częściej stanowi składnik kosmetyków. Jest ona przede wszystkim świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników, które odpowiadają za przedwczesne starzenie się komórek organizmu. Kosmetyki, które zawierają wyciąg z żurawiny wykazują właściwości antybakteryjne, odmładzające i rozjaśniające, a także regulują pH skóry. Polecane są osobom walczącym z trądzikiem – bogaty w witaminę C sok żurawinowy hamuje nadmierne wydzielanie sebum.
Przeciwskazania
Ze względu na obecność szczawianów, które się krystalizują, żurawiny w dużych ilościach nie powinny spożywać osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek lub układu moczowego. Związki te utrudniają również wchłanianie wapnia, dlatego żurawina nie jest wskazana dla chorych na osteoporozę.
Komentarze