Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Czy cukier zawsze jest słodki czy to tyl...

Bonavita

Czy cukier zawsze jest słodki czy to tylko ściema?!

Niektórym z nas może się wydawać, że skoro nie jemy słodyczy to w naszym organizmie nie ma niepotrzebnych cukórw... Nic bardziej mylnego! Jest wiele produktów, które w swoim składzie mają węglowodany, a nie wyglądają na takie.

(Nie)słodkie cukry

Przekąski, śniadanie a nawet obiad pomimo tego, że nie są słodkie spotkamy w nich cukier. Dlaczego? Ponieważ węglowodany są wszędzie! Cukry prostenajlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, stąd też ich obecność w pokarmie. Jednak kluczową rolą jest tutaj to, jakie cukry spożywamy! 
Wyróżniamy m.in. cukry:

  • proste - czyli jednocukry, takie jak glukoza i fruktoza oraz dwucukry: laktoza i sacharoza,
  • złożone - to substancje o bardziej złożonych cząsteczkach, jest to np. skrobia. 

Ciekawostka! Glukoza nazywana jest cukrem gronowym, ponieważ najobficiej występuje w soku z winogron. Fruktoza zaś jest to cukier owocowy, ponieważ naturalnie występuje w owocach (a także: w miodzie i nektarze).

Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż glukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Glukoza jest natychmiast przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększa apetyt na słodycze. Zatem należy na nią uważać!

Węglowodany zawarte są nie tylko w słodyczach i wyrobach cukierniczych. Dostarczamy je również w:

  • pieczywie,
  • makaronach,
  • naleśnikach,
  • pierogach,
  • kluskach. 

fot. W apteka

Bogate jest w nie także mleko oraz przetwory mleczne, szczególnie smakowe serki i jogurty. Znacznych ilości węglowodanów dostarczają nam również płatki śniadaniowe: czekoladowe, z miodem, zwykłe kukurydziane oraz wszelkiego typu płatki musli, bardzo często oznaczone jako płatki „light”.

Nawet produkty mocno słone, które w ogóle nie kojarzą nam się z cukrem, składają się głównie z węglowodanów. Są to chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wiele innych szybkich przekąsek. Wszystkie te produkty są źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że od razu te składniki powinny zniknąć z naszej diety. Wystarczy zrobić rozeznanie i zdecydować, które z nich będą w naszym codziennym odżywianiu. 

Zdrowe cukry

W naszym pożywieniu, tak jak powyżej wspomniano znajdują się cukry proste i cukry złożone. Aby odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę i chronić się przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, należy spożywać węglowodany złożone, przede wszystkim wielocukry.

Znajdziemy je głównie w postaci skrobi w ziarnach zbóż i produktach z nich powstałych, jak najmniej przetworzonych. Są to:

  • płatki zbożowe,
  • pieczywo,
  • kasze,
  • makarony,
  • ryż,
  • ziemniaki,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa.

Jeżeli szukasz dobrego zamiennika cukru, warto zajrzeć do naszego artykułu.

Węglowodany to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, które z nich wybieramy częściej - te dobre czy złe!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Domowe sposoby na zgagę

Czytaj następny

Białe, czerwone, wytrawne… jakie wino pić na diecie?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).