Wtorek, Czerwiec 15
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dlaczego warto jeść szparagi?

cefarm24

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi - smaczne i zdrowe warzywo! Podpowiadamy, dlaczego warto je jeść, by skorzystać w pełni ze wszystkich dobrodziejstw!

Sezon na zielone

Szparagi to warzywa sezonowe. Możemy ich wypatrywać na sklepowych półkach od przełomu kwietnia i maja do końca lipca. Poza warunkami chłodniczymi wytrzymują jedynie dobę. W temperaturze 1-3°C zachowują świeżość tylko przez kilka dni.  Dlatego, by móc cieszyć się nimi odrobinę dłużej konieczne jest ich marynowanie lub blanszowanie i mrożenie. W takiej postaci znajdziemy je całym rokiem w supermarketach. 

Właściwości oraz wartości odżywcze tego warzywa powinny w szczególności docenić osoby, które zamierzają zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dlaczego? Ponieważ są one niskokaloryczne i znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej. Jaki jeszcze wpływ na zdrowie mają szparagi?

Są cennym źródłem witaminy C, K oraz witamin z grupy B, które doskonale wpływają na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci! Zawarty w nich kwas foliowy zaś wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Szparagi są ogromnym pokładem żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.

fot. Magazyn Kuchnia

Bomba witaminowa

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe i zielone. Te drugie są cieńsze, ale za to mają bardziej wyrazisty smak. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwintną potrawę... Czy zatem szparagi to afrodyzjak? Choć nie potwierdzają tego żadne rzetelne badania, szparagi, podobnie jak ostrygi czy papryczki chili, są uważane za afrodyzjak.

Co ciekawe, białe szparagi rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło słoneczne! Przez to nie wytwarzają barwnika i mają delikatniejszy smak od pozostałych odmian. Z racji tego, że są najtwardsze, należy je dokładnie obrać przed ugotowaniem. Zielone są miękkie i nie wymagają obierania. Fioletowe zaś mają za to grubą łodygę, która rośnie kilka centymetrów nad ziemią. Ich uprawa jest problematyczna, ponieważ kolor warzyw pod wpływem słońca szybko się przebarwia, więc należy je szybko zbierać. Ponadto w odmianie tej jest więcej cukrów niż w pozostałych dwóch, a zarazem mniej błonnika.

Dlaczego warto jeść szparagi? Mogą one być doskonałą bazą do zdrowej diety. Jak je przyrządzić? Możemy je smażyć, piec i gotować, podawać samodzielnie lub jako dodatek. Jednym z ciekawszych dań jest kremowa zupa, którą zrobimy bez szczególnych umiejętności kulinarnych. Co ciekawe, z tego cudownego warzywa wyczarujemy nawet przepyszny sos! Doskonale smakują zrumienione na patelni z dodatkiem domowego masła i soli.

Szparagi są składnikiem, który wprowadzi do potraw odrobinę świeżego, wiosennego powiewu. Wspaniale prezentują się na talerzu - stanowią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka! A Wy, lubicie szparagi?

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Czytaj następny

Właściwości olejku rycynowego

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).