Kawa orkiszowa - właściwości

Kawa orkiszowa - właściwości

Wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez wypicia porannej filiżanki kawy. Ten magiczny, czarny napój ma stawiać na nogi i dodawać energii na cały dzień. Co zrobić w przypadku, gdy nie możemy jej pić? 

Napój bezkofeinowy, który działa jak kawa

Kawa orkiszowa dzięki właściwościom sensorycznym zbliżonym do kawy naturalnej jest chętnie spożywana przez osoby, które z przyczyn zdrowotnych nie powinny spożywać kofeiny. Ten niesamowity napój bezkofeinowy jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, a także dla dzieci. Dostarcza on bowiem organizmowi wielu cennych składników odżywczych. 

Swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne kawa orkiszowa zawdzięcza bogactwu wielu cennych witamin i minerałów oraz obecności białka czy błonnika. Zawiera takie witaminy jak:  A, B, C, D, E. Jest także skarbnicą wielu ważnych minerałów, takich jak:

  • miedź, 
  • cynk, 
  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • selen,
  • żelazo,
  • mangan.

 

fot. Ekologia

Kawa orkiszowa to znakomite źródło błonnika, który odgrywa ważną rolę w naszym organizmie. Między innymi zmniejsza wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi. Poza tym błonnik na długo zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu sprawdzi się na diecie odchudzającej.

Co ciekawe orkisz bogaty jest w bardzo rzadki składnik, jakim jest rodanid - wpływa on na odporność organizmu. Działa także antyalergicznie i stanowi olbrzymią zaletę orkiszu, którą uwzględnia się w leczeniu alergii pokarmowych.

Obecnie na rynku najczęściej znaleźć można przede wszystkim mieloną kawę orkiszową, często tzw. instant. Niekiedy możliwy jest również zakup pełnych ziaren, które, świeżo zmielone mogą zapewnić głębszy smak tego napoju, a także jego bardziej wyrazisty aromat. W sprzedaży występuje również kawa orkiszowa z dodatkami, np. z cykorią.