Herbaty łagodzące dolegliwości
Czarna, zielona czy biała... Którą herbatę wybrać? Zapoznajcie się z ich właściwościami i dobierzcie odpowiednią dla siebie.
Napój narodowy
Herbata to niemal nasz napój narodowy, warto więc poznać jej właściwości i zastosowania.
Czarna herbata - zawiera dużo garbników i kofeiny oraz katechin. Działa pobudzająco na nasz organizm i odtruwa go z toksyn. Wzmacnia zęby i ma działanie bakteriobójcze. Dodatkowo wspomaga także wydzielanie się soków trawiennych. Często jest wzbogacona o owoce, kwiaty czy rum. Listki zalewa się wodą o temp. ok. 85 st. C i przykrywa. Napar gotowy jest już po 3-5 minutach. .
Zielona herbata - jest źródłem przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Jej picie wpływa na poprawę funkcji mózgu, utratę tkanki tłuszczowej, mniejsze ryzyko zachorowania na raka i wiele innych niesamowitych korzyści. dzięki temu zielona herbata wspomaga również proces odchudzania. Przyspiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Dodatkowo ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym oraz obniża ciśnienie krwi.
Biała herbata - ma delikatny smak i uspokajające działanie. Dzięki zawartym w niej związkom, wykazuje pozytywne działanie w walce ze zbędnymi kilogramami. Regularne picie naparu, chroni organizm przed gromadzeniem się zbędnej tkanki tłuszczowej, a także przyspiesza jej spalanie. W lato natomiast picie białej herbaty orzeźwia, gasi pragnienie i obniża poziom cholesterolu. Przeciwdziała także procesowi starzenia.
Czerwona herbata - pobudza wytwarzanie soków trawiennych, stymuluje pracę jelit, hamuje biosyntezę tłuszczu. Częste picie czerwonej herbaty m.in. poprawia pamięć, oczyszcza i wzmacnia organizm, daje doskonały wygląd skórze i włosom, chroni przed zmianami nowotworowymi.
fot. oherbacie
Mniej znane herbaty
Oprócz podstawowych rodzajów herbat można wymienić te mniej znane, ale jakże bogate w świetne właściwości!
Mięta pieprzowa - jej liść jest bogaty w olejek eteryczny, w którym znajdziemy wiele różnych związków chemicznych, m.in. mentol. W głównej mierze to właśnie on jest odpowiedzialny za korzystne działanie mięty na nasz organizm. Jest stosowana w dolegliwościach układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, ale także działa rozkurczowo na mięśnie w przewodzie pokarmowym – umożliwia to odejście gazów i zapobiega wzdęciom, a także wspomaga prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit. Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy napar z mięty działa także uspokajająco.
Herbata z Hibiskusa - obniża ciśnienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Może również pomóc obniżyć gorączkę oraz poziom cholesterolu, chroniąc w ten sposób układ krążenia. Kwiat hibiskusa może być też sposobem na utratę wagi, jak i złagodzenie kaszlu.
Herbata Oolong - doskonale wpływa na pracę wątroby. Obniża poziom cholesterolu LDL we krwi, działa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Herbata oolong to także napój działający pobudzająco, poprawia naszą koncentrację i pamięć.