Osoby zajmujące się gastronomią na pewno będą potrafiły odpowiedzieć, czym jest ten związek chemicznym. Wytwarza się on przy fermentacji glukozy, a następnie przy utlenianiu. Wszyscy mogą już na tym momencie odetchnąć z ulgą, ponieważ jest on całkowicie bezpiecznym dodatkiem. Wskazywać o tym może również to, że jest powszechnie używany: nawet w produktach dla dzieci. Warto wiedzieć, że wszystkie substancje z symbolem E zostały dopuszczone do użytku przez instytucję Unii Europejskiej. Zachęcamy do przeczytania artykułu o E104, czyli żółcieni chinolinowej - warto wiedzieć dlaczego zacząć go unikać!
Kilka słów o askorbinianie sodu
O tym, że jest to bezpieczny dodatek do żywności powinien przekonywać przede wszystkim fakt, że jest on na liście dozwolonych substancji dodawanych do jedzenia. Możemy go zaliczyć do przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Ze względu na swoje właściwości zdarza się go stosować również w środkach farmaceutycznych. Znajdziemy go pod symbolem E301. Co ciekawe, jest to w pełni organiczny związek chemiczny. Bardzo łatwo rozpuszcza się on w wodzie i występuje w postaci krystalicznego, a czasem ziarnistego, białego proszku. To właśnie askorbinian sodu jest źródłem łatwo przyswajalnej dla nas witaminy C.
(fot. ABC zdrowie )
Gdzie znajdziemy askorbinian sodu
- w nieprzetworzonych rybach, skorupiakach i mięczakach,
- zagęszczonym mleku i mleku w proszku,
- pakowanym świeżym, mielonym mięsie,
- owocach i warzywach w puszce,
- owocach i warzywach w słoikach,
- nieprzetworzonych owocach i warzywach,
- obranych i nieprzetworzonych ziemniakach,
- świeżych makaronach,
- niektórych chlebach,
- żywności dla dzieci,
- herbatnikach i sucharach,
- sokach i napojach ze świeżych warzyw i owoców,
- napojach niskoalkoholowych, np. w piwie,
- mąkach,
- szminkach,
- niektóre leki, jak np. witamina C.
Szybko zauważono, że askorbinian sodu wzmacnia smak chleba i hamuje brązowienie owoców.
Czy askorbinian sodu jest bezpieczny?
Jak pisaliśmy wcześniej, został on uznany za substancję nieszkodliwą, ponieważ jego nadmiar usuwamy z moczem. Ze względu na brak skutków ubocznych spożywania tej substancji, dodaje się ją do jedzenia dla małych dzieci, a nawet niemowląt. Jest on w pełni nieszkodliwy dla większości osób. Jakiekolwiek skutki uboczne mogą się pojawić u osób bardzo wrażliwych na witaminę C czy sód.
Ciekawostki medyczne
Dużym zaskoczeniem może być fakt, że askorbinian sodu leczy Wirusa Eboli, a także ptasią grypę. Niektórzy lekarze stosują go również przy zwykłej grypie lub wyraźnych niedoborach witaminy C. W takich przypadkach C301 podawany jest pacjentowi dożylnie. Suplementy diety oparte na askorbinianiu sodu mają wszystkie właściwości witaminy C, a przy tym wzmacniają:
- układ odpornościowy,
- naczynia krwionośne,
- kości i chrząstki,
- zęby, dziąsła,
- skórę,
- układ nerwowy,
- przyswajanie żelaza.
Komentarze