Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jak kiszone buraki wpływają na organizm?

Onet Gotowanie

Jak kiszone buraki wpływają na organizm?

Kiszone buraki nadal ustępują popularnością kiszonej kapuście czy ogórkom. A szkoda! Są mniej kaloryczne niż surowe warzywo i mają więcej cennych składników odżywczych. Dlaczego warto spróbować kiszonych buraków?

100 g kiszonych buraków dostarcza około 30 kcal, spore ilości żelaza, miedzi, manganu, kwasu foliowego, ryboflawiny i magnezu.

Właściwości kiszonych buraków

Szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji, sprawiają, że kiszone buraki:

  • usuwają z organizmu wolne rodniki, tym samym opóźniają starzenie się organizmu,
  • wzmacniają odporność,
  • pomagają odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit po antybiotykoterapii,
  • mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe,
  • pomagają w walce z anemią,
  • wspomagają odchudzanie,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • odkwaszają organizm,
  • wspomagają pracę nerek i wątroby,
  • obniżają poziom ,,złego” cholesterolu,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
  • sok z buraków dodaje energii i poprawia wydolność organizmu,

fot. KtoMaLek

Przepis na kiszone buraki

Zrobienie domowych kiszonych buraków jest bardzo proste.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 2 kg buraków,
  • 2 l wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół średniej wielkości cebuli,
  • skórka z kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżka soli.

Umyj i obierz buraki, następnie pokrój je na średniej grubości plastry. Ząbki czosnku przekrój w poprzek, cebulę obierz i pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj skórkę chleba, a całość dopraw solą i liśćmi laurowymi. Upewnij się, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody. Przykryj naczynie gazą lub ścierką i odstaw na około 4 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Na burakach powstanie kożuch, który należy zdjąć. Jeśli zakwas będzie miał kwaśny smak, to znaczy, że buraki już się ukisiły.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Kawa z masłem – doda energii i przyspieszy metabolizm

Czytaj następny

Fototerapia, czyli leczenie światłem

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).