Już od lat wszyscy alarmują, by zrezygnować z jedzenia fast foodów. Zawiera ono naprawdę niewiele substancji odżywczej. Znajdziemy tam za to za dużo:
- kalorii,
- soli,
- tłuszczu.
Czyli wszystkiego, czego powinniśmy unikać w zdrowej diecie. Ich częsta obecność przyczynia się do problemów z otyłością i złego krążenia. Wiecie, że najgorszym jedzeniem w tej kategorii jest… hotdog? Nie zawiera on prawie w ogóle błonnika, za to ma w sobie dużo tłustego, przetworzonego mięsa.
Dlaczego lubimy niezdrowe jedzenie
Nie da się ukryć, że lubimy rzeczy tłuste: a takie właśnie są fast foody. Ma to swoje uzasadnienie, bowiem tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Sprawia, że smak jest intensywny i wyraźny. Do tego tłuszcz jest jedną z tych rzeczy, które bardzo lubi nasz mózg! Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie go nie zabrakło. W poprzednim artykule możecie przeczytać o zdrowych tłuszczach. Niestety ten rodzaj tłuszczu, który znajdziemy w mocno przetworzonym jedzeniu jest dla nas niebezpieczny. Im dłużej smażymy mięso (na tłuszczu), tym więcej związków rakotwórczych w nim znajdziemy. Dla przypomnienia: nadmierne spożywanie tłuszczu przekłada się na choroby układu krążenia, sercowo-naczyniowego, wzrostu masy ciała, zgagi, a nawet problemów z pamięcią i zmiany nastroju.
(fot. E dziecko )
Nie da się ukryć, że dużym plusem sięgnięcia po niezdrowe jedzenie jest wygoda. Są one dostępne wszędzie i prawie zawsze natychmiast. Oznacza to, że nie musimy spędzać czasu na siedzenie w kuchni i wymyślanie nowych potraw – fast food nawet powtarzający się, ciągle będzie nam smakować.
Cukier w niezdrowym jedzeniu
Prawie wszystkie potrawy z kategorii fast foodów zawierają w sobie cukier – jest on uzależniający i skutkuje niemal narkotycznym działaniu. Dlaczego? Jego spożycie szybko poprawia nastrój, który niestety równie szybko znika. Najszybciej przyswajalny jest między innymi ten w coli, keczupu i pszennej bułki. Czyli dokładnie w tym, co możemy kupić w każdym lokalu serwującym niezdrową żywność.
Jak szkodzi nam fast food
Do konsekwencji wynikających z jedzenia niezdrowego jedzenia możemy zaliczyć podwyższony cholesterol, zmniejszoną płodność (u mężczyzn), nadciśnienie tętnicze, wzrost wagi i oczywiście choroby nerek. Tego rodzaju jedzenia powinny przede wszystkim unikać kobiety w ciąży – nieodpowiednie tłuszcze bowiem niekorzystnie wpływają na płód i powodują szybszy rozwój miażdżycy.
Komentarze