Piatek, Lipiec 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Fast food - dlaczego są tak niezdrowe

Elements envato

Fast food - dlaczego są tak niezdrowe

Już od lat wszyscy alarmują, by zrezygnować z jedzenia fast foodów. Zawiera ono naprawdę niewiele substancji odżywczej. Znajdziemy tam za to za dużo:

  • kalorii,
  • soli,
  • tłuszczu.

Czyli wszystkiego, czego powinniśmy unikać w zdrowej diecie. Ich częsta obecność przyczynia się do problemów z otyłością i złego krążenia. Wiecie, że najgorszym jedzeniem w tej kategorii jest… hotdog? Nie zawiera on prawie w ogóle błonnika, za to ma w sobie dużo tłustego, przetworzonego mięsa.

Dlaczego lubimy niezdrowe jedzenie

Nie da się ukryć, że lubimy rzeczy tłuste: a takie właśnie są fast foody. Ma to swoje uzasadnienie, bowiem tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Sprawia, że smak jest intensywny i wyraźny. Do tego tłuszcz jest jedną z tych rzeczy, które bardzo lubi nasz mózg! Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie go nie zabrakło. W poprzednim artykule możecie przeczytać o zdrowych tłuszczach. Niestety ten rodzaj tłuszczu, który znajdziemy w mocno przetworzonym jedzeniu jest dla nas niebezpieczny. Im dłużej smażymy mięso (na tłuszczu), tym więcej związków rakotwórczych w nim znajdziemy. Dla przypomnienia: nadmierne spożywanie tłuszczu przekłada się na choroby układu krążenia, sercowo-naczyniowego, wzrostu masy ciała, zgagi, a nawet problemów z pamięcią i zmiany nastroju.


(fot. E dziecko )

Nie da się ukryć, że dużym plusem sięgnięcia po niezdrowe jedzenie jest wygoda. Są one dostępne wszędzie i prawie zawsze natychmiast. Oznacza to, że nie musimy spędzać czasu na siedzenie w kuchni i wymyślanie nowych potraw – fast food nawet powtarzający się, ciągle będzie nam smakować.

Cukier w niezdrowym jedzeniu

Prawie wszystkie potrawy z kategorii fast foodów zawierają w sobie cukier – jest on uzależniający i skutkuje niemal narkotycznym działaniu. Dlaczego? Jego spożycie szybko poprawia nastrój, który niestety równie szybko znika. Najszybciej przyswajalny jest między innymi ten w coli, keczupu i pszennej bułki. Czyli dokładnie w tym, co możemy kupić w każdym lokalu serwującym niezdrową żywność.

Jak szkodzi nam fast food

Do konsekwencji wynikających z jedzenia niezdrowego jedzenia możemy zaliczyć podwyższony cholesterol, zmniejszoną płodność (u mężczyzn), nadciśnienie tętnicze, wzrost wagi i oczywiście choroby nerek. Tego rodzaju jedzenia powinny przede wszystkim unikać kobiety w ciąży – nieodpowiednie tłuszcze bowiem niekorzystnie wpływają na płód i powodują szybszy rozwój miażdżycy.

Paula Bukowska

Paula Bukowska

Czytaj poprzedni

Diabulimia - zagrożenie życia dla cukrzyków

Czytaj następny

Keratynowe prostowanie włosów – na czym polega?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).