Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Fast food - dlaczego są tak niezdrowe

Elements envato

Fast food - dlaczego są tak niezdrowe

Już od lat wszyscy alarmują, by zrezygnować z jedzenia fast foodów. Zawiera ono naprawdę niewiele substancji odżywczej. Znajdziemy tam za to za dużo:

  • kalorii,
  • soli,
  • tłuszczu.

Czyli wszystkiego, czego powinniśmy unikać w zdrowej diecie. Ich częsta obecność przyczynia się do problemów z otyłością i złego krążenia. Wiecie, że najgorszym jedzeniem w tej kategorii jest… hotdog? Nie zawiera on prawie w ogóle błonnika, za to ma w sobie dużo tłustego, przetworzonego mięsa.

Dlaczego lubimy niezdrowe jedzenie

Nie da się ukryć, że lubimy rzeczy tłuste: a takie właśnie są fast foody. Ma to swoje uzasadnienie, bowiem tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku. Sprawia, że smak jest intensywny i wyraźny. Do tego tłuszcz jest jedną z tych rzeczy, które bardzo lubi nasz mózg! Dlatego tak ważne jest, by w naszej diecie go nie zabrakło. W poprzednim artykule możecie przeczytać o zdrowych tłuszczach. Niestety ten rodzaj tłuszczu, który znajdziemy w mocno przetworzonym jedzeniu jest dla nas niebezpieczny. Im dłużej smażymy mięso (na tłuszczu), tym więcej związków rakotwórczych w nim znajdziemy. Dla przypomnienia: nadmierne spożywanie tłuszczu przekłada się na choroby układu krążenia, sercowo-naczyniowego, wzrostu masy ciała, zgagi, a nawet problemów z pamięcią i zmiany nastroju.


(fot. E dziecko )

Nie da się ukryć, że dużym plusem sięgnięcia po niezdrowe jedzenie jest wygoda. Są one dostępne wszędzie i prawie zawsze natychmiast. Oznacza to, że nie musimy spędzać czasu na siedzenie w kuchni i wymyślanie nowych potraw – fast food nawet powtarzający się, ciągle będzie nam smakować.

Cukier w niezdrowym jedzeniu

Prawie wszystkie potrawy z kategorii fast foodów zawierają w sobie cukier – jest on uzależniający i skutkuje niemal narkotycznym działaniu. Dlaczego? Jego spożycie szybko poprawia nastrój, który niestety równie szybko znika. Najszybciej przyswajalny jest między innymi ten w coli, keczupu i pszennej bułki. Czyli dokładnie w tym, co możemy kupić w każdym lokalu serwującym niezdrową żywność.

Jak szkodzi nam fast food

Do konsekwencji wynikających z jedzenia niezdrowego jedzenia możemy zaliczyć podwyższony cholesterol, zmniejszoną płodność (u mężczyzn), nadciśnienie tętnicze, wzrost wagi i oczywiście choroby nerek. Tego rodzaju jedzenia powinny przede wszystkim unikać kobiety w ciąży – nieodpowiednie tłuszcze bowiem niekorzystnie wpływają na płód i powodują szybszy rozwój miażdżycy.

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

Co jeść po treningu, by był bardziej skuteczny?

Czytaj następny

Koreańska pielęgnacja krok po kroku.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).