Ecoflores
Awokado, owoc o wyjątkowych właściwościach.
Awokado, nazywane również smaczliwką wdzięczną, to roślina naturalnie występująca na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Jednak najwięcej upraw znajduje się w południowo-środkowej części Meksyku. Na świecie istnieje ok. 400 różnych odmian owocu, jednak w Polsce dostępne jest zaledwie kilka z nich. Sprawdź, dlaczego warto włączyć awokado do swojej diety i w jaki sposób można je spożywać.
Właściwości odżywcze
Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Zaledwie 100 gram produktu zawiera aż 160 kcal. Jego największą część stanowi miąższ, który składa się w ok. 70% z wody. Skąd więc biorą się kalorie? Warto pamiętać, że awokado jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, które są budulcem kwasów tłuszczowych, z których składa się nasze ciało.
Dodatkowo zawierają ok. 20 różnych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, kwas foliowy, witamina E, witamina B5 oraz B6. Co ciekawe, na 100 gram produktu przypadają również 2 gramy białka, które jest niezwykle ważnym materiałem budulcowym.
Fot. Odżywianie
Właściwości zdrowotne
Dzięki swoim właściwościom awokado zyskało status jednego z najzdrowszych owoców na świecie. Oprócz zastosowania w codziennych dolegliwościach takich jak bóle brzucha, rozstrojenie żołądka czy biegunka, awokado może pomóc w chorobach przewlekłych takich jak cukrzyca czy hipercholesterolemia. Odkryto również, że ekstrakt z awokado może wspomóc leczenie ostrej białaczki szpikowej, na którą chorują miliony ludzi na całym świecie.
Wykorzystanie
Owoc był używany już wiele lat temu nie tylko w celach zdrowotnych. Awokado ma również wiele zastosowań kulinarnych. Najczęściej jest wykorzystywane do sałatek, past, mięs oraz jako dodatek do kanapek.
Jednym z najpopularniejszych przysmaków, które można stworzyć z użyciem awokado jest guacamole. To meksykańska, zielona pasta, która świetnie komponuje się z nachosami, dzięki czemu może być wieczorną, imprezową przekąską. Doskonale smakuje również z pieczywem w połączeniu z innymi dodatkami, co stanowi ciekawą propozycję śniadaniową.
Poznaj szybki przepis na pyszne guacamole!
Awokado to nietypowy owoc, który pokochały miliony. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Zawarte w nim naturalne składniki, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Nie bez powodu awokado należy do grupy super foods. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie ma wiele właściwości kulinarnych, dlatego bez wątpliwości warto włączyć je do swojej diety.