Wokół parówek pojawia się mnóstwo wątpliwości, czy są zdrowe? Czy można podawać je swojemu dziecku? Czy mają dobry skład? Sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim je zjesz!
Naga prawda
Parówki należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych. Co to oznacza? Produkuje się je z mięsa i innych surowców, bardzo drobno zmielonych. Przez co mają one jednolitą konsystencję, bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do ich składu dodaje się przyprawy, a następnie poddaje je obróbce cieplnej.
Według wielu popularnych opinii parówki zrobione są z tektury, papieru toaletowego, ze zmielonych kości, oczu czy też jelit. Czy to oznacza, że nie ma "zdrowej" wersji tych kiełbasek?
Jak się okazuje w popularnych serdelkach można także znaleźć wiele składników, które nie są mięsem. Co zatem jemy?
fot. Kobiece inspiracje
W składzie parówek można doszukiwać się m.in.:
- mięsa chudego - np. z piersi kurczaka lub szynki wieprzowej,
- mięsa tłustego - np. z golonki wieprzowej,
- MOM - mięsa oddzielonego mechanicznie,
- skórek wieprzowych i drobiowych,
- substancji wypełniających - błonnika bambusowego, białka roślinnego, kaszy manny, skrobi,
- wody,
- substancji emulgujących,
- konserwantów - azotyna,
- regulatorów kwasowości,
- przeciwutleniaczy,
- przypraw,
- soli,
- glukozy,
- glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego.
Czy parówki są zdrowe?
Nie są zdrowe i raczej powinny zostać ograniczone do minimum. Dlaczego ograniczone, a nie całkowicie wyeliminowane z naszego menu? Bo nie powinniśmy popadać w skrajności. Na rynku znajdziemy wysokiej jakości parówki, które składają się z prawdziwego mięsa, a nie odpadów mięsnych.
Co jest zatem najważniejsze przy wyborze parówek? Przede wszystkim czytanie etykiet! Ponieważ parówki to produkt, który może mieć zarówno bardzo dobry skład, jak i zawierać surowce najniższej jakości. Bardzo dużo zależy od producenta!
Unikajmy parówek produkowanych z mięsa oddzielonego mechanicznie, ponieważ zawiera ono niewielką ilość mięsa. Są to np. zmielone chrząstki i fragmenty kości, emulgatory - cytryniany i fosforany, dzięki którym mięso ma jednolitą strukturę. Pamiętajmy, że produkty o najkrótszej liście składników zazwyczaj są najzdrowsze. Unikajmy parówek z MOM i szukajmy tych, które mają w swoim składzie największą ilość mięsa.
Komentarze