Piatek, Grudzień 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Parówki - wszystko o nich, bez cenzury!

Bonavita

Parówki - wszystko o nich, bez cenzury!

Wokół parówek pojawia się mnóstwo wątpliwości, czy są zdrowe? Czy można podawać je swojemu dziecku? Czy mają dobry skład? Sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim je zjesz!

Naga prawda

Parówki należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych. Co to oznacza? Produkuje się je z mięsa i innych surowców, bardzo drobno zmielonych. Przez co mają one jednolitą konsystencję, bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do ich składu dodaje się przyprawy, a następnie poddaje je obróbce cieplnej.

Według wielu popularnych opinii parówki zrobione są z tektury, papieru toaletowego, ze zmielonych kości, oczu czy też jelit. Czy to oznacza, że nie ma "zdrowej" wersji tych kiełbasek? 

Jak się okazuje w popularnych serdelkach można także znaleźć wiele składników, które nie są mięsem. Co zatem jemy?

fot. Kobiece inspiracje

W składzie parówek można doszukiwać się m.in.:

  • mięsa chudego - np. z piersi kurczaka lub szynki wieprzowej,
  • mięsa tłustego - np. z golonki wieprzowej,
  • MOM - mięsa oddzielonego mechanicznie,
  • skórek wieprzowych i drobiowych,
  • substancji wypełniających - błonnika bambusowego, białka roślinnego, kaszy manny, skrobi,
  • wody,
  • substancji emulgujących,
  • konserwantów - azotyna,
  • regulatorów kwasowości,
  • przeciwutleniaczy,
  • przypraw,
  • soli,
  • glukozy,
  • glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego.

Czy parówki są zdrowe?

Nie są zdrowe i raczej powinny zostać ograniczone do minimum. Dlaczego ograniczone, a nie całkowicie wyeliminowane z naszego menu? Bo nie powinniśmy popadać w skrajności. Na rynku znajdziemy wysokiej jakości parówki, które składają się z prawdziwego mięsa, a nie odpadów mięsnych.

Co jest zatem najważniejsze przy wyborze parówek? Przede wszystkim czytanie etykiet! Ponieważ parówki to produkt, który może mieć zarówno bardzo dobry skład, jak i zawierać surowce najniższej jakości. Bardzo dużo zależy od producenta!

Unikajmy parówek produkowanych z mięsa oddzielonego mechanicznie, ponieważ zawiera ono niewielką ilość mięsa. Są to np. zmielone chrząstki i fragmenty kości, emulgatory - cytryniany i fosforany, dzięki którym mięso ma jednolitą strukturę.  Pamiętajmy, że produkty o najkrótszej liście składników zazwyczaj są najzdrowsze. Unikajmy parówek z MOM i szukajmy tych, które mają w swoim składzie największą ilość mięsa.  

 

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Straszne praktyki lekarskie z dawnych lat

Czytaj następny

Wzdęty brzuch – czy ćwiczenia wystarczą?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).