Sobota, Kwiecień 20
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Woda owsiana – bogactwo witamin

Inspired Taste

Woda owsiana – bogactwo witamin

Woda owsiana to wyjątkowy napój, który możesz przygotować samodzielnie w domu. Jak działa woda owsiana?

Woda owsiana zawiera owies i wodę. Z połączenia tych dwóch zwyczajnych składników powstaje nadzwyczajnie zdrowy napój, bogaty w:

  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • krzem,
  • wapń,
  • błonnik,
  • aminokwasy.

Właściwości wody owsianej

Wszystkie wyżej wymienione składniki odżywcze mają zbawienny wpływ na nasz organizm, m.in.:

  • wzmacniają pracę układu nerwowego,
  • zapobiegają anemii,
  • zapewniają dobry nastrój nastroju i poprawę samopoczucia,
  • niwelują ryzyko wystąpienia depresji,
  • wzmacniają włosy, skórę i paznokcie,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • wspomagają funkcjonowanie układu trawiennego,
  • korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację.

fot. Fit People

Zdrowe serce

Duże ilości potasu korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia – zapobiegają rozwojowi miażdżycy, nadciśnienia tętniczemu i innym chorobowym układu sercowo-naczyniowego. Woda owsiana pomaga również utrzymać cholesterol na odpowiednim poziomie.

Alergie skórne

Witaminy z grupy B wzmacniają barierę hydro-lipidową skóry, tym samym zapobiegają jej przesuszaniu. Picie wody owsianej zalecane jest osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry czy łuszczycę. Wodę owsianą można stosować zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, np. w formie toników, płukanek lub maseczek.

Oczyszczenie organizmu

Woda owsiana, dzięki znacznej zawartości błonnika pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit i pomaga oczyścić organizm z toksyn i metali ciężkich. Regularne picie napoju szybko przynosi efekty – poprawia się samopoczucie, znika zmęczenie i senność, a my jesteśmy pełni energii.

Dobra dla cukrzyków

Owies może być spożywany przez cukrzyków. Ze względu na niższy indeks glikemiczny, lepszym wyborem będą płatki owsiane górskie niż błyskawiczne. Nie powinno się ich rozgotowywać, ponieważ tracą swoje cenne składniki odżywcze. Najlepiej zalewać je wrzątkiem lub zimną wodą i na noc wstawić do lodówki.

Już dziś zrób swoją wodę owsianą i korzystaj z jej cudownych właściwości!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Piwo bezalkoholowe - czy jest zdrowe?

Czytaj następny

Olejek jojoba - właściwości i zastosowanie

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).