W sezonie letnim coraz większą popularnością cieszy się grillowanie na świeżym powietrzu. Wiąże się to z obecnością wielu ciężkostrawnych dań i alkoholi na naszych stołach. Poniżej proponujemy kilka ziół, które doskonale wpłyną na trawienie.
RMK – Rumianek, mięta, koper
Herbaty sporządzane z tych trzech ziół wspomagają trawienie tłuszczów zwierzęcych i zapobiegają zaparciom. Napar z mięty pieprzowej może jednak wpłynąć na zwiększoną produkcję kwasów żołądkowych, co wiąże się z możliwością wystąpienia zgagi. Napar z rumianku reguluje przepływ żółci przez wątrobę, a w odróżnieniu od mięty pieprzowej jest bezpieczny dla żołądka. Ostrożnie muszą dawkować go jedynie alergicy. Koper włoski, tak ,jak mięta, zapobiega zaparciom, a także stabilizuje perystaltykę jelit. Jego specyficzny smak poprawi łyżka miodu. Warto taki napar pić 3 razy dziennie.
Fot. pixabay.com
MOD – Melisa, ostropest, dziurawiec
Tak jak w przypadku mięty, liście melisy poradzą sobie z ciężkimi, wzdymającymi potrawami, takimi jak bigos czy grochówka. Najlepsza jest świeża, ale jeżeli nie mamy do niej dostępu, to dobroczynny wpływ będzie miała także ta suszona. Melisa łagodzi kolki i ból jelit. Poprawi smak zarówno napojów jak i dań mięsnych. Sylimaryna, czyli związek chemiczny pozyskiwany z ostropestu ma dobroczynny wpływ na działanie procesów zachodzących w wątrobie. Znajdzie zastosowanie zarówno po spożyciu ciężkich potraw, ale również w przypadku zatrucia alkoholem, tzw. kaca. Dziurawiec zniweluje uczucie pełności, towarzyszące letnim biesiadom. Napar z tego zioła działa kojąco na stany zapalne żołądka, a także niestrawność. Należy suplementować go ostrożnie, gdyż osłabia działanie środków antykoncepcyjnych.
Komentarze