Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Zmień to w diecie i zobacz, co się stani...

Trening Biegacza

Zmień to w diecie i zobacz, co się stanie

Dieta ma bezpośredni wpływ na to, jak się czujemy. Nie da się niezdrowo jeść i jednocześnie być pełnym energii, zdrowym człowiekiem. Dokonanie zmian w jadłospisie może wydawać się trudne, dlatego zacznij małymi krokami i zobacz, co się stanie.

Słodka bułka na śniadanie, burger na obiad i paczka chipsów wieczorem – brzmi znajomo? Zobacz, jak małe zmiany w diecie robią dużą różnicę.

Zacznij od małych zmian!

Zamień białe pieczywo na pełnoziarniste

Polacy uwielbiają pieczywo. Biały chleb, bułki i rogaliki to nieodłączny element diety wielu z nas. Ale to, jaki rodzaj pieczywa wybierzemy, może mieć spory wpływ na nasze zdrowie. To pełnoziarniste zawiera więcej błonnika pokarmowego (który syci na długo i reguluje pracę jelit) oraz składników, takich jak witaminy z grupy B i E, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk (które m.in. wpływają na pracę układu nerwowego). Oprócz tego ma niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie, nie powoduje nagłego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co ma miejsce w przypadku białego pieczywa. Taka mała zmiana może uchronić nas przed cukrzycą, chorobami jelit i schorzeniami układu krążenia. Dowiedz się, które zboża są najzdrowsze.


fot. Dietetycy.org

Biały ryż i makaron zastąp brązowymi

Podobnie jak w przypadku pieczywa, brązowy makaron i ryż, a także kasze to bogactwo różnorodnych składników odżywczych, których te białe są pozbawione. Pełnoziarniste produkty są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się wolniej, nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Witaminy z grupy B, żelazo, magnez, miedź, potas i cynk w nich zawarte wspomagają pracę wątroby, układu nerwowego i mózgu, poprawiają kondycję włosów skóry i paznokci, a także wspierają pamięć i koncentrację.

Zamiast słodyczy wybierz orzechy

Gdy poczujemy głód i spadek energii, często wybieramy słodycze z nadzieją, że dodadzą nam energii. Efekt jest jednak krótkotrwały, a wraz z batonikiem nie dostarczamy niczego, oprócz pustych kalorii. W takich momentach lepiej sięgnąć po orzechy i suszone owoce, np. śliwki, morele, daktyle czy figi. Choć są kaloryczne, zapewnią nam dużą dawkę białka, błonnika, magnezu, potasu, kwasu foliowego i witaminy E. Szybko nasycą, a ochota na czekoladę minie w mgnieniu oka.


fot. Wapteka

Te proste zmiany już po kilku tygodniach przyniosą efekty w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Cytologia – dlaczego warto ją wykonywać?

Czytaj następny

Polifenole - czym są i jak działają?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).