Czy śniadanie naprawdę jest takie istotne?
Oczywiście! Dzięki dobrze zbilansowanemu śniadaniu organizm jest w stanie funkcjonować na najwyższych obrotach, niezależnie, jakimi aktywnościami zaczynamy swój dzień. Pełnowartościowy pierwszy posiłek dostarcza energii, poprawia koncentracje i funkcje poznawcze, reguluje apetyt i poprawia samopoczucie. Dodatkowo przepisy, które przedstawię będą bogate w pełnowartościowe białko, które wspomaga budowę tkanki mięśniowej, a spożycie go w odpowiedniej ilości potrafi zwiększyć poczucie sytości.
1. Owsianka truskawkowo-bananowa
Składniki:
-30 gramów płatków owsianych
-100 gramów jogurtu Skyr
-miarka dowolnej odżywki białkowej
-70 gramów truskawek
-1,5 sztuki banana
-2 kostki gorzkiej czekolady
-wedle uznania można dodać słodzik lub cukier
Przygotowanie:
Płatki owsiane ugotuj na wodzie (jeśli chcesz, dodaj do niej wybraną przez siebie substancje słodzącą), przestudź, dodaj odżywkę białkową, jogurt i dokładnie wymieszaj. Owoce pokrój na mniejsze kawałki, a gorzką czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Przełóż owsiankę do miski i dodaj na wierzch dodatki. Opcjonalnie posyp wiórkami kokosowymi.
(fot. kucharkawbaletkach.pl)
2. Grahamka z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem
Składniki:
-bułka typu grahamka
-2 jajka ugotowane na twardo
-mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku
-pół łyżki majonezu
-2 łyżki jogurtu naturalnego high protein (Lidl)
-sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka pokrój w kostkę i dodaj do dużej miski wraz z majonezem, jogurtem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj powstałą masę. Przekrój grahamkę na dwie części i posmaruj grubą warstwą pasty. Możesz dekoracyjnie posypać kanapki szczypiorkiem.
(fot. bebiklub.pl)
3. Shake białkowy z bananem i owocami leśnymi
Składniki:
-pół dużego banana
-100 gramów owoców leśnych
-szklanka mleka lub napoju roślinnego (do tego przepisu polecam mleko 2% lub mleko sojowe)
-miarka dowolnej odżywki białkowej
-łyżka masła orzechowego
-20 gramów płatków owsianych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i przelać do wysokiej szklanki. Na spód można dodać wiórki kokosowe lub startą gorzką czekoladę. Pić schłodzone.
(fot. magazyn-kuchnia.pl)
Warto wspomnieć, że nawet przy dobrze zbilansowanym śniadaniu nie możemy zapomnieć o nawodnieniu, więc każdy podany przepis koniecznie wzbogaćcie szklanką wody. Miłego gotowania i smacznego!
Komentarze