Pokrzywę zwyczajną kojarzymy z chwastem, który trzeba omijać szerokim łukiem. Mało kto wie, że ta roślina o parzącymi liściach ma tak wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych zastosowań. Dlaczego warto sięgać po pokrzywę?
Pokrzywa zwyczajna od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. W tym celu zbierane są jej liście, korzenie oraz łodygi. Często stosowany jest także sok uzyskiwany ze świeżych pędów pokrzywy. Jest skarbnicą aktywnych związków niezbędnych dla zdrowia. Wśród specjalistów uchodzi nawet za naturalny antybiotyk.
Właściwości lecznicze i wartości odżywcze pokrzywy
Wartości odżywcze, które zawiera pokrzywa to m.in.:
- witamina A,
- witamina K,
- witamina B2,
- witamina C,
- związki aminowe i garbnikowe,
- sole mineralne,
- histamina,
- karotenoidy,
- flawonoidy,
- magnez,
- fosfor,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- krzem.
Fot. LepszeZdrowie.info
Dolegliwości trawienne - spożywanie pokrzywy przyspiesza przemianę materii i pobudza apetyt. Składniki w niej zawarte wspomagają pracę wątroby, trzustki i żołądka, a także oczyszczają układ pokarmowy. Stosowanie pokrzywy zaleca się przy schorzeniach wątroby i przewodu pokarmowego oraz nieżytach żołądka i jelit.
Bóle kręgosłupa i stawów – osoby cierpiące na dnę moczanową lub inne choroby stawów i kręgosłupa powinny wypróbować pokrzywę. Dzięki zawartym w niej związkom, przyspiesza wydalanie nadmiaru kwasu moczowego. Brytyjscy naukowcy przebadali grupę osób, u których zdiagnozowano stany zapalne stawów i kości, bóle dysku oraz bóle wywołane urazami mechanicznymi. Badacze potwierdzili przeciwbólowe właściwości pokrzywy.
Anemia – pokrzywa korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Obniża także poziom cukru we krwi.
Alergie - pokrzywa wykazuje działanie przeciwhistaminowe, co sprawia, że łagodzi dolegliwości alergiczne. Zdarza się jednak, że wyciąg z pokrzywy spożywany w większych ilościach może powodować reakcje alergiczne.
Dolegliwości dermatologiczne - ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości pokrzywę stosuje się do przemywania zmian skórnych, ropni, czyraków oraz trądziku. Wyciąg z pokrzywy można używać jako płukankę do jamy ustnej. Napar wykorzystywany jest przy chorobach skóry głowy, takich jak łupież, łojotok lub nadmierne wypadanie włosów.
Choroby nerek – pokrzywa ma właściwości moczopędne, co może okazać się pomocne w leczeniu kamicy nerkowej, dny moczanowej i innych chorób układu moczowego. Wspomaga wydalanie złogów kwasu moczowego i innych szkodliwych substancji. Zapobiega również retencji wody w organizmie.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Cztery filiżanki dziennie to dawka pokrzywy, której nie powinno się przekraczać. Nadmiar może powodować wypłukiwanie soli mineralnych z organizmu. Pokrzywa, ze względu na właściwości obniżające poziom cukru we krwi, nie może być stosowana przez diabetyków bez konsultacji z lekarzem. Pokrzywa nie powinna być spożywana przy nadmiarze żelaza w organizmie. Przeciwwskazaniem do picia herbaty z pokrzywy są także choroby narządów rodnych, zwłaszcza nowotwór czy mięśniaki.
Komentarze