Jagoda kamczacka w Polsce jest mało popularna. A szkoda. Mało który owoc zawiera tak wiele aktywnych związków, które mają zbawienny wpływ na cały organizm. Dlaczego warto sięgać po jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka pochodzi z północno-wschodniej Azji, a jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Owoce mają fioletowy kolor, podłużny kształt i kwaśny smak, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do robienia nalewek. Nie jest spokrewniona z borówką amerykańską, ani z jagodą.
Jagoda kamczacka - wartości odżywcze
Owoce jagody kamczackiej są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.:
- związki fenolowe – takie jak antocyjany, flawonoidy, antocyjanidyny i kwasy fenolowe. Hamują one szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym chronią organizm przed mutacjami DNA, przedwczesnym starzeniem się komórek i wieloma chorobami przewlekłymi,
- witaminę C – silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy,
- witaminę A – niezbędną dla zachowania skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji,
- witaminy z grupy B – są niezwykle ważne dla zdrowia układu nerwowego,
- składniki mineralne – takie jak żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź i fosfor,
- epikatechiny – przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2.
fot. Zielony Ogródek
Jagoda kamczacka - właściwości lecznicze
Jagoda kamczacka działa antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, z tego względu polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na infekcje. Liczne witaminy skutecznie wzmacniają układ odpornościowy i łagodzą przykre dolegliwości przeziębienia.
Jagoda obfituje w żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Oznacza to, że zapobiega anemii, wzmacnia układ nerwowy, pomaga zwalczyć stres, uczucie zmęczenia i bezsenność, korzystnie wpływa na samopoczucie, pamięć i koncentrację. Duża zawartość witaminy A pomaga zachować dobry wzrok i chroni przed chorobami zwyrodnieniowymi.
Jagoda kamczacka wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i procesy detoksykacji organizmu.
Przeciwutleniacze wspomagają pracę układu krążenia – pozwalają uregulować ciśnienie, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu, tym samym zapobiegają miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym.
Jagoda kamczacka w kuchni
Owoce jagody kamczackiej w smaku przypominają borówkę. Mogą być spożywane na surowo. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich deserów i ciast, których smak przełamią swoją kwaskowatością. Jagoda kamczacka może stanowić główny składnik dżemów, soków i nalewek.
Jagoda kamczacka została wpisana na listę nutraceutyków, czyli produktów, które łączą w sobie cechy pożywienia i środków farmaceutycznych. To kolejny powód, żeby jej spróbować!
Komentarze