Wtorek, Kwiecień 16
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Melasa – dlaczego warto zastąpić nią cuk...

Porady - Interia

Melasa – dlaczego warto zastąpić nią cukier?

W przeciwieństwie do białego cukru melasa to nie tylko puste kalorie. Czym różnią się od siebie? Czy melasa może stanowić alternatywę dla cukru?

Biały cukier powstaje w procesie rafinacji, który powoduje usunięcie składników odżywczych, występujących w surowcach cukrowych. Melasa to produkt uboczny tego procesu, który stanowi źródło witamin i minerałów, których cukier podczas produkcji jest pozbawiany.

Czym jest melasa?

Melasa jest gęsta, lepki, konsystencją przypomina syrop. Jej kolor uzależniony jest od surowca, z którego jest on pozyskiwana (najczęściej buraków cukrowych i trzciny cukrowej). Rafinacja prowadzi do oddzielenia się i krystalizacji sacharozy. Podczas procesu krystalizacji sacharozy, oddzielają się m.in. woda, witaminy i minerały, które tworzą melasę.

Z roku na rok świadomość społeczeństwa na temat żywności stopniowo wzrasta. W związku z tym szukamy zdrowszych zamienników naszych ulubionych produktów. Jednym z nich jest cukier, powszechnie uznawany za jeden z czynników rozwoju chorób cywilizacyjnych. Melasa również jest źródłem sacharozy, jednak oprócz tego dostarcza do naszego organizmu także łatwo przyswajalne witaminy i minerały: wapń, magnez, mangan, potas, miedź, sód i witaminy z grupy B.


fot. Testosterone.pl

Wadą melasy jest średni indeks glikemiczny (IG 55), co sprawia, że podobnie jak cukier, po spożyciu szybko zwiększa poziom glukozy we krwi. Z tego powodu nie powinna zbyt często pojawiać się w naszej diecie. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 oraz osób czy insulinooporność muszą z niej zrezygnować

Melasa vs. biały cukier

Melasa różni się od białego cukru pod względem poziomu słodkości i wartości odżywczych. 100 g melasy czarnej zawiera ponad 60 g węglowodanów i około 230 kcal. 100 g cukru to 100 g węglowodanów i 400 kcal. W odróżnieniu od zwykłego cukru, nie tylko nadaje słodki smak, ale dostarcza także mikro i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że w składzie melasy znajdziemy przede wszystkim węglowodany.

Dowiedz się także, jak cukier wpływa na zdrowie psychiczne i jak przeprowadzić detoks cukrowy.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

(Nie)męski problem - trądzik

Czytaj następny

Jak przełamać wstyd?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).