Czwartek, Maj 9
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. 5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zim...

Coca-cola

5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą

Wszyscy uwielbiamy świeże truskawki, pomidory, pomarańcze czy banany. Niestety zimą dostęp do dobrej jakości naszych ulubionych warzyw i owoców jest ograniczony. Na co postawić zimą?

Zimą nie szukajmy na siłę smaków lata. Sięgajmy po warzywa i owoce sezonowe. Wyjdzie to na dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela.

Co jeść zimą?

Oto lista produktów, które specjaliści szczególnie polecają w okresie jesienno-zimowym.

1. Kapusta kiszona

Kapusta kiszona, podobnie jak wszystkie kiszonki, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które działają zbawiennie na pracę jelit i doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo kiszonki to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B oraz A, C i K.

2. Cebula

Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które eliminują bakterie oporne nawet na działanie antybiotyków. Jest źródłem fosforu, magnezu, siarki, cynku i krzemu. Z tego względu nie tylko podnosi odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje. Oprócz tego obniża poziom ,,złego” cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.


fot. Medonet

3. Czosnek

Czosnek jest jednym z najbardziej popularnych i skutecznych naturalnych antybiotyków. Zimą warto używać go w kuchni regularnie. Zmniejsza podatność na infekcje, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ale na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia sercowo-naczyniowe - pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

4. Buraki

Buraki to warzywa idealne na zimę - duże ilości witaminy C sprawiają, że zapobiegają infekcjom i przeziębieniom. Nie tylko dlatego powinien być częściej jedzony. Składniki zawarte w burakach wspierają działanie układu krwionośnego, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodną organizmu, a do tego są mało kaloryczne (100 g to około 40 kcal).


fot. Medonet

5. Jabłka

Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale w czasie zimy kurują. Witamina C wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego zwalcza wolne rodniki. Znajdziemy w nich także spore ilości błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i K, potas, wapń i fosfor. To właśnie te składniki sprawiają, że jedzenie jabłek korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i wspomaga odchudzanie. właściwości.

Jabłka to bardzo uniwersalny owoc – przygotujemy z niego dżemy, konfitury, można je gotować i piec. Jak jeszcze wykorzystać je w kuchni?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Jakie tłuszcze wybrać na diecie ketogenicznej?

Czytaj następny

Olejki eteryczne w pielęgnacji skóry

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).