Sobota, Listopad 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla...

Radio ZET

Folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia?

W kuchni używamy jej niemal codziennie – do pakowania kanapek, do pieczenia, grillowania i podgrzewania. Światowa Organizacja Zdrowia od lat ostrzega przed folią aluminiową i jej negatywnym wpływem na zdrowie. Może lepiej przestać jej używać?

Aluminium, inaczej glin, znajdziemy w każdym domu, niezależnie od tego, czy używamy go w postaci folii, czy nie. Jest składnikiem mąki, mleka, jogurtów, leków, kosmetyków czy gum do żucia. Jeżeli będziemy dostarczać go organizmowi w nadmiarze, mogą nas spotkać przykre konsekwencje.

Glin może szkodzić zdrowiu

Dopuszczalna dzienna dawka glinu wynosi maksymalnie 60 mg i z taką porcją nasz organizm doskonale sobie radzi. Problem pojawia się, gdy przyjmujemy go więcej, wraz z zakonserwowaną żywnością, napojami z puszek czy jedzeniem przygotowywanym w aluminiowych naczyniach, zapakowanym w aluminiową folię.

W takim przypadku glin kumuluje się w tkankach: tłuszczowej, w wątrobie i kościach. To z kolei może prowadzić do rozwoju Parkinsona i Alzheimera i osteoporozy. Nadmiar glinu niekorzystnie wpływa na pracę trzustki i jelit, wywołując zaparcia, nudności i osłabienie. Oprócz tego osłabia układ odpornościowy i wywołuje stany zapalne w organizmie, które często prowadzą do astmy, schorzeń autoimmunologicznych, chronicznego zmęczenia i osłabienia.


fot. Ofeminin

Czy folia aluminiowa jest niebezpieczna dla zdrowia?

Naukowcy ostrzegają - aluminium z folii przenika do zapakowanej w nią żywności.

Nie powinna mieć kontaktu z kwaśnymi produktami (cytrusami, kiszonkami), ostrymi przyprawami, brokułami, pomidorami czy szpinakiem. Substancje zawarte w tych produktach wchodzą w reakcje z folią, tworzą się szkodliwe sole glinu, które następnie przenikają do pokarmu.

Żywności zawiniętej w folię nie należy przechowywać w lodówce, nie powinniśmy piec w niej żadnych potraw ani niczego w nie podgrzewać. W tym celu lepiej zastąpić ją papierowymi torebkami czy papierem śniadaniowym. Piec najlepiej w żaroodpornych naczyniach, a w lodówce umieścić specjalne plastikowe pojemniki.

Na początku może być ciężko całkowicie zrezygnować z folii aluminiowej – to szybkie, tanie i wygodne rozwiązanie, ale również niezdrowe. Dlatego lepiej jej unikać.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Witamina B1 (tiamina) - działanie i występowanie

Czytaj następny

Wpływ tytoniu na gronkowca złocistego

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).