Piatek, Kwiecień 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Dlaczego warto jeść buraki?

Wprost Zdrowie

Dlaczego warto jeść buraki?

Buraki – warzywo, którego w Polsce mamy pod dostatkiem. Są źródłem cennych składników odżywczych, dzięki którym doskonale wpływają na zdrowie i urodę. Jakie właściwości mają buraki?

Wartości odżywcze buraków

Burak w 100 gramach zawiera jedynie 40 kcal. Znajdziemy w nim witaminy C, B6, A, E, K, tiaminę, betainę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. Oprócz tego dostarczają organizmowi wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Burak – właściwości zdrowotne

Składniki odżywcze zawarte w burakach skutecznie wzmacniają odporność organizmu na infekcje. Duża ilość kwasu foliowego ułatwia kobietom staranie się o dziecko i bezpiecznie przejść przez okres ciąży. Zawarty w nich wapń wzmacnia kości i zęby. Picie soku z buraków może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi w ciągu kilku godzin – występujące w nich azotany rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi i obniżają jej ciśnienie. Buraki są też źródłem betainy, która chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zwalcza stany zapalne. Innym cennym składnikiem buraków są antocyjany, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Sprawiają one, że lepiej funkcjonuje układ odpornościowy, a komórki organizmu wolniej się starzeją. Zapobiegają także mutacji DNA, a co za tym idzie wystąpieniu nowotworów.

fot. polki.pl

Burak – jak wpływa na urodę?

Likopen, przeciwutleniacz zawarty w buraku, chroni skórę przed zmarszczkami i starzeniem się. Dodatkowo działa jak naturalny filtr słoneczny. Sok z buraków jest skuteczny w leczeniu łuszczycy i łupieżu. W burakach znajdziemy ponadto karotenoidy, które mają zbawienny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Związki w nim zawarte mogą okazać się pomocne w leczeniu trądziku oraz czyraków.

Kto powinien zrezygnować z jedzenia buraków?

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, jedzenie buraków odradza się diabetykom oraz osobom cierpiącym na insulinoodporność.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czy pasta do zębów może... otruć?

Czytaj następny

Freeganizm, czyli jedzenie ze śmietnika?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).