Wtorek, Kwiecień 23
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Cukier inwertowany - co to jest?

Cukier inwertowany - co to jest?

Czym jest cukier inwertowany i czy warto, aby powitać go w naszej kuchni?

Zamiennik białego cukru

Cukier inwertowany to nic innego jak mieszanina glukozy i fruktozy, która powstała w wyniku hydrolizy sacharozy. Podczas tego procesu dochodzi do inwersji, która ma wpływ na zmianę cech fizycznych cukru. Enzymem odpowiedzialnym za ten proces jest inwertaza, którą wytwarzają m.in. pszczoły. Najbardziej znanym i powszechnie dostępnym źródłem cukru inwertowanego jest miód. Do czego jest stosowany? Jakie ma właściwości?

Jest to płynna ciecz o bursztynowej barwie i w porównaniu do zwykłego cukru stołowego jest słodszy, a także szybciej ulega rozpuszczeniu w wodzie. Proces krystalizacji, czyli wytrącania kryształków cukru, jest znacznie powolniejszy. Posiada zdolność zatrzymywania wilgoci w produktach, co jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym do wyrobu m.in. polewy, galaretek, syropów, przetworów owocowych, miodu, likierów czy też pieczywa. Cukier inwertowany jest także wykorzystywany przez pszczelarzy do karmienia pszczół.

fot. Gazeta

Szkodliwość

Wpływ na zdrowie człowieka tego produktu jest podobne do działania innych cukrów. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że spożycie cukru należy ograniczyć do 10% energii z diety. Cukier inwertowany spożywany w nadmiarze, podobnie jak inne produkty tego typu, może przyczynić się do rozwoju otyłości oraz cukrzycy typu 2. Zwiększa również ryzyko wystąpienia zaburzeń lipidowych, a tym samym rozwoju miażdżycy. W konsekwencji może to doprowadzić do udaru mózgu lub zawału serca.

Cukier inwertowany jest źródłem tzw. „pustych kalorii”, dlatego ważne jest jego ograniczenie w codziennej diecie. Pamiętajmy o tym, że zdrowe odżywianie oraz ruch to krok do przodu w naszej diecie. Tak samo jest ze stopniowym eliminowaniem cukru. Naprawdę warto!

 

 

 

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Witamina C w pielęgnacji skóry twarzy

Czytaj następny

Jak sprawić, aby skóra była jędrna i pełna blasku?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).