Sobota, Marzec 2
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Bataty – jak wpływają na zdrowie?

Szef smaku

Bataty – jak wpływają na zdrowie?

Bataty dzięki swojemu wyjątkowemu, słodkiemu smakowi znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Pieczone, smażone czy gotowane są nie tylko smaczne, ale do tego zdrowe. Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

Bataty nie są spokrewnione ani z ziemniakami, ani z topinamburem. Są długie, lekko owalne a ich kolor zależnie od odmiany przybiera barwę kremową, pomarańczową, czerwoną i fioletową. Znanych jest ponad 400 odmian batatów, które różnią się smakiem i wartościami odżywczymi.

Wartości odżywcze batatów

Dzięki dużej zawartości węglowodanów bataty stanowią doskonałe źródło energii. W bulwach znajdziemy także białko, tłuszcze, witaminy: C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Słodkie ziemniaki zawierają także sporo minerałów: fosfor, chlor, potas, wapń, magnez, siarkę, sód, jod i żelazo. W mniejszych ilościach występują w nich m.in. beta-karoten, polifenole, pektyny, celuloza, cukry i błonnik pokarmowy. Co ważne warzywa są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych. 100g batatów dostarcza około 75-86 kcal.


fot. Viva.pl

Bataty – właściwości lecznicze

Bataty zawierają duże ilości witaminy E, silnego utleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wspiera pracę mózgu. Aminokwasy egzogenne zawarte w warzywie regulują gospodarkę wodną. Ponadto składniki zawarte w bulwach wspierają narząd wzroku, wzmacniają układ nerwowy, usprawniają pracę układu pokarmowego i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Z tego względu działają profilaktycznie na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Błonnik wspomaga pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. IG batatów wynosi 54, a ładunek glikemiczny 17. Z tego względu słodkie ziemniaki włączane są do diety osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Warto pamiętać, że wraz z obróbką termiczną indeks glikemiczny wzrasta.

Bataty w kuchni

Bulwy batata mają charakterystyczny, słodkawy smak. Z tego względu możemy z nich przygotować nie tylko frytki, chipsy czy puree, ale także słodkie desery. Bulwy można gotować, piec i smażyć.

Co jeszcze zrobić ze słodkich ziemniaków? Wypróbuj przepis na faszerowane bataty. Smacznego!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Rokitnik - właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

Czytaj następny

Żurawina i jej wpływ na zdrowie

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).