Piatek, Grudzień 3
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Bataty – jak wpływają na zdrowie?

Szef smaku

Bataty – jak wpływają na zdrowie?

Bataty dzięki swojemu wyjątkowemu, słodkiemu smakowi znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Pieczone, smażone czy gotowane są nie tylko smaczne, ale do tego zdrowe. Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

Bataty nie są spokrewnione ani z ziemniakami, ani z topinamburem. Są długie, lekko owalne a ich kolor zależnie od odmiany przybiera barwę kremową, pomarańczową, czerwoną i fioletową. Znanych jest ponad 400 odmian batatów, które różnią się smakiem i wartościami odżywczymi.

Wartości odżywcze batatów

Dzięki dużej zawartości węglowodanów bataty stanowią doskonałe źródło energii. W bulwach znajdziemy także białko, tłuszcze, witaminy: C, A, K, E oraz witaminy z grupy B. Słodkie ziemniaki zawierają także sporo minerałów: fosfor, chlor, potas, wapń, magnez, siarkę, sód, jod i żelazo. W mniejszych ilościach występują w nich m.in. beta-karoten, polifenole, pektyny, celuloza, cukry i błonnik pokarmowy. Co ważne warzywa są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów egzogennych. 100g batatów dostarcza około 75-86 kcal.


fot. Viva.pl

Bataty – właściwości lecznicze

Bataty zawierają duże ilości witaminy E, silnego utleniacza, który opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz wspiera pracę mózgu. Aminokwasy egzogenne zawarte w warzywie regulują gospodarkę wodną. Ponadto składniki zawarte w bulwach wspierają narząd wzroku, wzmacniają układ nerwowy, usprawniają pracę układu pokarmowego i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Z tego względu działają profilaktycznie na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Błonnik wspomaga pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. IG batatów wynosi 54, a ładunek glikemiczny 17. Z tego względu słodkie ziemniaki włączane są do diety osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą. Warto pamiętać, że wraz z obróbką termiczną indeks glikemiczny wzrasta.

Bataty w kuchni

Bulwy batata mają charakterystyczny, słodkawy smak. Z tego względu możemy z nich przygotować nie tylko frytki, chipsy czy puree, ale także słodkie desery. Bulwy można gotować, piec i smażyć.

Co jeszcze zrobić ze słodkich ziemniaków? Wypróbuj przepis na faszerowane bataty. Smacznego!

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Basen dla zdrowia

Czytaj następny

Jak przestać obgryzać paznokcie

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).