Czwartek, Listopad 21
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Naturalne antybiotyki, które na pewno ma...

Zdrowie Radio ZET

Naturalne antybiotyki, które na pewno masz w kuchni

Są rośliny, które podobnie jak antybiotyki dostępne w aptekach zwalczają bakterie. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie powodują efektów ubocznych. O których produktach mowa?

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego zanim wykupisz następną receptę, wypróbuj sprawdzone, naturalne antybiotyki.

Naturalne antybiotyki

Masz je w swojej kuchni?

Czosnek

Prawdziwym liderem wśród naturalnych antybiotyków jest czosnek. Badania wykazały, że działa silniej od penicyliny. Znajdziemy w nim aminokwasy, liczne witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, siarczki, ale przede wszystkim cenną allicynę. To właśnie jej zawdzięcza swoje właściwości. Pomaga zwalczać infekcje, poprawia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom. Wystarczy już jeden ząbek dziennie, aby poczuć różnicę.

Imbir

Imbir bogaty jest w przeciwutleniacze, ma właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze. Sprawdzi się w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Zwalcza patogeny odpowiadające za zatrucia pokarmowe, zapalenia żołądka i jelit. Oprócz tego pomoże obniżyć wysoką gorączkę, niweluje mdłości i łagodzi bóle głowy.


fot. Poradnik Zdrowie

Chrzan

Fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl zawarte w korzeniu chrzanu działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Wzmacnia odporność, ma właściwości wykrztuśne, pomaga też walczyć z zapaleniem zatok i oskrzeli, katarem i kaszlem.

Kurkuma

Za prozdrowotne właściwości kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim kurkumina. To silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Kurkuma pomoże w łagodzeniu bólu, problemach trawiennych, przyspiesza gojenie się ran, ale także wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.


fot. beMuke

Żurawina

Żurawina to naturalny antybiotyk znany przede wszystkim ze swojej skuteczności w leczeniu infekcji układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Związki zawarte w owocach przyspieszają proces leczenia i zapobiegają rozwojowi kolejnych infekcji. Poza tym żurawina zapobiega osadzaniu się bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Więcej o właściwościach żurawiny dowiesz się z tego artykułu

Jak uchronić się przed infekcjami? Wypróbuj przepis na wzmacniający napój.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Czy pasta do zębów może... otruć?

Czytaj następny

Sposoby na piękną skórę

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).