Poniedziałek, Grudzień 5
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Naturalne antybiotyki, które na pewno ma...

Zdrowie Radio ZET

Naturalne antybiotyki, które na pewno masz w kuchni

Są rośliny, które podobnie jak antybiotyki dostępne w aptekach zwalczają bakterie. Są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nie powodują efektów ubocznych. O których produktach mowa?

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego zanim wykupisz następną receptę, wypróbuj sprawdzone, naturalne antybiotyki.

Naturalne antybiotyki

Masz je w swojej kuchni?

Czosnek

Prawdziwym liderem wśród naturalnych antybiotyków jest czosnek. Badania wykazały, że działa silniej od penicyliny. Znajdziemy w nim aminokwasy, liczne witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne, siarczki, ale przede wszystkim cenną allicynę. To właśnie jej zawdzięcza swoje właściwości. Pomaga zwalczać infekcje, poprawia trawienie, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom. Wystarczy już jeden ząbek dziennie, aby poczuć różnicę.

Imbir

Imbir bogaty jest w przeciwutleniacze, ma właściwości rozgrzewające i bakteriobójcze. Sprawdzi się w przypadku zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego. Zwalcza patogeny odpowiadające za zatrucia pokarmowe, zapalenia żołądka i jelit. Oprócz tego pomoże obniżyć wysoką gorączkę, niweluje mdłości i łagodzi bóle głowy.


fot. Poradnik Zdrowie

Chrzan

Fitoncydy lizozym i alkohol fenyloetyl zawarte w korzeniu chrzanu działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Wzmacnia odporność, ma właściwości wykrztuśne, pomaga też walczyć z zapaleniem zatok i oskrzeli, katarem i kaszlem.

Kurkuma

Za prozdrowotne właściwości kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim kurkumina. To silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Kurkuma pomoże w łagodzeniu bólu, problemach trawiennych, przyspiesza gojenie się ran, ale także wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.


fot. beMuke

Żurawina

Żurawina to naturalny antybiotyk znany przede wszystkim ze swojej skuteczności w leczeniu infekcji układu moczowego, wywoływanych najczęściej przez bakterie E. coli. Związki zawarte w owocach przyspieszają proces leczenia i zapobiegają rozwojowi kolejnych infekcji. Poza tym żurawina zapobiega osadzaniu się bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Więcej o właściwościach żurawiny dowiesz się z tego artykułu

Jak uchronić się przed infekcjami? Wypróbuj przepis na wzmacniający napój.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Dlaczego warto jeść zieleninę?

Czytaj następny

Czy można pić wodę z kranu?

Komentarze

Dla Ciebie

Polecamy

Kategorie

Popularne tagi

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).