Okazuje się, że przy obniżaniu cholesterolu nie trzeba rezygnować ze smacznego, różnorodnego jedzenia. Najłatwiejszym sposobem na zapanowanie nad cholesterolem jest już zmiana sposobu przygotowywania posiłków – nie ma konieczności wprowadzania w życie dużych zmian i wyrzeczeń. Znając czynniki przekładające się na wysoki poziom cholesterolu możemy je wykluczyć i zobaczyć, jak szybko takie zmiany przełożą się na lepsze zdrowie i samopoczucie.
Czynniki wpływające na wzrost cholesterolu
Niestety okazuje się, że coraz częściej to nie jedzenie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Istnieją jednak produkty, które mogą ten poziom trochę obniżyć – nie ma jednak na to złotego lekarstwa. Wysoki cholesterol może pojawić się z powodu:
- przewlekłego, silnego stresu,
- palenia papierosów,
- siedzącego trybu życia i braku aktywności fizycznej,
- nadwagi i otyłości,
- wysoko przetworzonych posiłków typu fast food,
- spożywanie tłuszczów trans,
- nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych,
- spożywanie węglowodanów wysoko przetworzonych,
- cukrzyca,
- niedoczynność tarczycy,
- obciążenie genetyczne hipercholesterolemią rodzinną.
Chude mięsa i wędliny
Zrezygnowanie z tłustych wędlin i podrobów, wieprzowiny oraz wieprzowiny, a także skóry z chudego mięsa jest pierwszym krokiem, który szybko przyniesie rezultaty. Pod skórą indyka, kurczaka, a nawet cielęciny można znaleźć dużo tłuszczu, który negatywnie wpłynie na poziom naszego cholesterolu. Zasada dotyczy również smalcu, słoniny oraz masła pochodzenia zwierzęcego – tłuszcz zwierzęcy dobrze jest zmienić na ten pochodzenia roślinnego. Jest on dużo mniej kaloryczny i zdrowszy – przyniesie to na pewno więcej korzyści!
Kilka produktów obniżających cholesterol
- Oliwa,
- olej rzepakowy,
- ryby morskie: śledzie, sardynki, makrele, łososie, węgorze,
- błonnik: np. płatki owsiane,
- awokado,
- jajka,
- orzechy i migdały,
- cynamon cejloński,
- siemię lniane,
- nasiona płesznika,
- sterole i stanole: znajdziemy je w niektórych produktach mlecznych, serach, margarynach, a nawet w pieczywie.
(fot. Polki )
Komentarze