Czwartek, Maj 19
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Uroda
  3. Kwas salicylowy – jak działa?

apteka-niezapominajka

Kwas salicylowy – jak działa?

Kwas salicylowy wykazuje wiele właściwości, dlatego wykorzystywany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym. Jak działa i kto powinien go stosować?

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów hydroksylowych, a dokładnie do beta-hydroksykwasów. Naturalnie występuje m.in. w korze wierzby, topoli, liściach brzozy, malin czy kwiatów rumianku. Ma postać drobnego białego proszku bądź kryształków, a wykorzystuje się go przede wszystkim do produkcji aspiryny, jako środek dezynfekujący i antyseptyczny. A jak wykorzystywany jest w kosmetyce?

Kwas salicylowy - właściwości

Kwas salicylowy wykazuje właściwości:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbólowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • złuszczające,
  • antyseptyczne.

fot. WonderMarket.pl

W związku z jego właściwościami, kwas salicylowy ma wszechstronne działanie:

  • reguluje wydzielanie sebum,
  • ma działanie złuszczające,
  • oczyszcza pory i zmniejsza zaskórniki,
  • zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych i stanów zapalnych skóry,
  • rozjaśnia przebarwienia,
  • ujednolica koloryt skóry,
  • pobudza skórę odbudowy,
  • wspomaga leczenie łupieżu,
  • zmniejsza przetłuszczanie się skóry głowy oraz włosów,
  • redukuje drobne zmarszczki,
  • zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych,
  • zwiększa skuteczność innych kosmetyków,
  • wspomaga leczenie chorób skóry, np. łuszczycy i atopowego zapalenia skóry,
  • łagodzi stany zapalne,
  • zapobiega wrastaniu włosków po depilacji i goleniu.

W gabinetach kosmetycznych wyszkoleni specjaliści zajmą się naszą skórą w odpowiedni sposób. Co jeśli sami chcemy zastosować kurację kawsem salicylowym? Na co zwrócić uwagę?

Kwas salicylowy - na co uważać?

Stosując kosmetyki z kwasem salicylowym, trzeba pamiętać o nawilżeniu skóry. Produkty o działaniu wysuszającym i złuszczającym mogą ją przesuszać.

Kwas salicylowy zwiększa wrażliwość skóry na promienie UV. Może więc powodować poparzenia i przebarwienia. Dlatego w czasie stosowania kwasu wskazana jest dodatkowa warstwa kremu z wysokim filtrem SPF.

Kremy z kwasem salicylowym najlepiej stosować na noc.

Po zakończonej kuracji przeciwtrądzikowej kwasem salicylowym, nie warto z niego całkowicie rezygnować. Jego dalsze stosowanie zmniejszy ryzyko nawrotu zmian zapalnych.

Tak jak z każdy inny składnik aktywny, kwas salicylowy należy stosować z umiarem. Stosuj się do wskazań producenta, a unikniesz wszelkich działań niepożądanych.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Problemy zdrowotne, przez które tyjemy

Czytaj następny

Dieta czekoladowa - czy istnieje?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).