W okresie jesienno-zimowym nasz organizm jest narażony na wszelkie choroby, najczęstszymi z nich są przeziębienie i grypa. Jak wiadomo z chorobą najlepiej udać się do lekarza, jednak warto wspomóc organizm domowymi sposobami. Nasze babcie lata temu korzystały z naturalnych metod, które przynosiły ulgę podczas uciążliwego kaszlu czy zatkanego nosa. Dlatego warto zadać pytanie, jakich domowych składników warto użyć podczas przeziębienia, aby wspomóc organizm? Oto kilka propozycji, które pomogą w walce z chorobą.
Miód
Jak wiadomo istnieje wiele rodzajów miodu. Najbardziej popularny w leczeniu przeziębień, jest miód lipowy, który posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Jest zalecany podczas infekcji gardła oraz jako środek łagodzący kaszel. Miód wykazuje również działanie regeneracyjne, dzięki czemu umożliwia szybszy powrót do zdrowia. Dodatkowo miód można stosować regularnie, aby wspomagać układ immunologiczny.
Fot. Jak zdrowo żyć
Czosnek
Przez wielu czosnek jest uznawany za najlepszy naturalny antybiotyk. Podobnie jak cebula zawiera związki, które niszczą wiele rodzajów bakterii oraz wirusów. Podczas przeziębienia warto zaopatrzyć się w to cudowne warzywo, które może wspomóc organizm w walce z chorobą. Warto również pamiętać o włączeniu czosnku do swojej codziennej diety, ponieważ stanowi pomoc w działaniu układu odpornościowego.
Maliny
Te niewielkie owoce są źródłem witaminy C, E, B1, B6, B12, a oprócz tego zawierają żelazo, wapń i magnez, czyli składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zapominajmy o tym, że jest to także niezbędna broń w walce z gorączką. Maliny działają napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała. Wykazują również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowym atutem jest ich smak i wygląd, dzięki czemu dzieci chętniej po nie sięgają.
Fot. Dietetycy
Produkty bogate w probiotyki
Fermentowane produkty mleczne takie jak jogurty i kefiry zawierają probiotyki, które wspierają układ odpornościowy oraz chronią organizm przed chorobami. Przeziębienie i grypa często leczone są antybiotykami, które naruszają florę bakteryjną, dlatego warto w tym czasie sięgać po produkty zawierające naturalne bakterie.
Sposobów na przeziębienie jest wiele, jednak najlepiej nie dopuszczać do choroby. Warto pamiętać, że w sezonie przeziębień i grypy bardzo ważne jest wspieranie układu odpornościowego. Może nam w tym pomóc aktywny tryb życia i odpowiednio zbilansowana dieta, do czego zachęcamy szczególnie w tym okresie.
Komentarze