Według wielu badań sirtuiny opóźniają procesy starzenia i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Nic dziwnego, że dieta sirtfood zyskuje taką popularność!
Czym są sirtuiny?
Sirtuiny, zwane są również białkami Sir2 (silent information regulator 2) to białka enzymatyczne występujące we wszystkich organizmach żywych. Odgrywają one istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Wiele z przeprowadzonych badań wskazuje na to, że są one obiecującym celem molekularnym w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem. Wpływają korzystnie na odporność organizmu, a nawet pomagają mu radzić sobie ze stresem!
Geny - to właśnie im zwykle przypisujemy winę za wystąpienie konkretnych chorób. Tymczasem na ludzkie geny istotny wpływ ma np. środowisko, które może doprowadzić do uaktywniania któregoś z nich lub jego uśpienia. Epigenetyka - dzięki tej dziedzinie nauki wiemy, że tym, co wiąże geny ze stanem organizmu, są:
- dieta,
- stres,
- woda,
- powietrze,
- wszelkie zanieczyszczenia,
- aktywność fizyczna lub jej brak.
Rola sirtuin w naszym organizmie
Białka sirtuinowe są rodzajem przekaźnika, który aktywuje (lub nie) inne białka powiązane z DNA w odpowiedzi na informację otrzymaną ze środowiska. Im więcej sirtuin w organizmie, tym lepiej on funkcjonuje, a ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia się obniża. Co więcej, dzięki epigenetyce wiemy, że proces ekspresji genów zachodzi na każdym etapie ludzkiego życia. Bez względu na wiek - dzięki odpowiednim czynnikom, o których wspomniano powyżej można oddziaływać na geny i przyczyniać się do aktywowania lub uśpienia niektórych z nich.
fot. Naturalnie o zdrowiu
Jak prawidłowo aktywować sirtuiny?
Czasowe ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków, nawet o połowę to jeden ze sposobów na ich aktywacje. Badania dowodzą, że krótkotrwałe zmniejszenie ilości kalorii pobudza ciało do regeneracji i samoodnowy. Jednym z elementów wspomagających te procesy jest aktywacja białek sirtuinowych.
Jak to zrobić? Sirtuiny są pobudzane przez enzymy, które zwykle odpowiadają za metabolizm glukozy. Gdy zmniejszamy ilość spożywanych węglowodanów, poziom glukozy we krwi spada. Dzięki temu zamiast metabolizmem glukozy enzymy mogą zająć się aktywacją sirtuin.
Kolejnym sposobem na aktywowanie sirtuin są polifenole. To one pomagają wyeliminować z organizmu szkodliwe bakterie, wirusy, grzyby, jak również przeciwdziałają uszkodzeniom DNA. Należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy, inaczej antyoksydantów. Chronią komórki przed uszkodzeniem, uszczelniają̨ naczynia krwionośne i działają̨ przeciwzapalnie. Regulują̨ także poziom glukozy i lipidów w organizmie, a nawet wykazują potencjał antynowotworowy.
Gdzie szukać sirtuin?
Przede wszystkim ich źródłem są warzywa, takie jak seler naciowy, szpinak, rukola, jarmuż, czerwona cebula, natka pietruszki, czerwona cykoria, lubczyk, ale nie tylko!
- owoce: wszystkie owoce jagodowe,
- prawdziwa kawa,
- kurkuma,
- kasza gryczana,
- czerwone wino,
- oliwa z oliwek,
- kakao bez cukru,
- gorzka czekolada o zawartości 85% kakao,
- orzechy.
Jak się okazuje siła oddziaływania sirtuin jest ogromna! Dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.
Komentarze