Elements envato
Węglowodany w diecie sportowca
Niektórzy próbują wyeliminować ze swojej diety węglowodany, chcąc szybciej i skuteczniej schudnąć. Na pewno nie mogą sobie na to pozwolić sportowcy, w których węglowodany są bardzo istotnym elementem!
Węglowodany – czym są?
Węglowodany możesz znaleźć również pod innymi nazwami: cukry lub sacharydy. Dietetycy dzielą je na przyswajalne i nieprzyswajalne.
Do przyswajalnych zaliczamy:
- glukozę,
- fruktozę.
Mogą się one przydać szczególnie po treningu! Zjedzenie owocu po wysiłku zapewni Ci zastrzyk energii, pozwoli szybciej odbudować glikogen w mięśniach i nie spowoduje nadmiernego wyrzutu insuliny!
Do cukrów nieprzyswajalnych zaliczamy:
- laktozę,
- maltozę,
- sacharozę.
Chcesz wiedzieć, po jakie jedzenie najlepiej sięgnąć po treningu? Mamy dla Ciebie małą ściągę!
Węglowodany – najlepsze dla sportowca
Nie wiesz, które węglowodany powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie? Odpowiedź jest prosta: tzw. cukry złożone, które zapewniają stały, równomierny napływ energii! Cukry złożone to:
- skrobia,
- glikogen,
- chityna,
- celuloza.
To właśnie one powinny być głównym źródłem energii każdego sportowca! Dbając o ich odpowiednią ilość możesz zauważyć, że później przychodzi zmęczenie, bowiem cukry złożone są wykorzystywane jako paliwo w trakcie ćwiczeń.
fot. Zdrowy Wrocław
Węglowodany – najlepsze źródła
Dalej nie czujesz się pewnie w tym temacie? Mamy dla Ciebie małą ściągę! Węglowodany, które najlepiej włączyć do swojej diety znajdziesz w:
- płatkach owsianych,
- ziemniakach,
- makaronach,
- ryżu,
- kaszy,
- owocach.
Za mała ilość węglowodanów pogorszy Twoje możliwości psychofizyczne, zmniejszy i opóźni efekty treningów, a przy tym będzie powodować szybsze zmęczenie!
Wymienione wyżej źródła węglowodanów są bezpieczne dla zdecydowanej większości diabetyków: nie sprzyjają nadmiernego wyrzutu sumienia i późniejszego zmęczenia czy gorszego humoru, jak to robią słodycze.