Węglowodany w diecie sportowca

Elements envato

Węglowodany w diecie sportowca

Niektórzy próbują wyeliminować ze swojej diety węglowodany, chcąc szybciej i skuteczniej schudnąć. Na pewno nie mogą sobie na to pozwolić sportowcy, w których węglowodany są bardzo istotnym  elementem!

Węglowodany – czym są?

Węglowodany możesz znaleźć również pod innymi nazwami: cukry lub sacharydy. Dietetycy dzielą je na przyswajalne i nieprzyswajalne.

Do przyswajalnych zaliczamy:

  • glukozę,
  • fruktozę.

Mogą się one przydać szczególnie po treningu! Zjedzenie owocu po wysiłku zapewni Ci zastrzyk energii, pozwoli szybciej odbudować glikogen w mięśniach i nie spowoduje nadmiernego wyrzutu insuliny!

Do cukrów nieprzyswajalnych zaliczamy:

  • laktozę,
  • maltozę,
  • sacharozę.

Chcesz wiedzieć, po jakie jedzenie najlepiej sięgnąć po treningu? Mamy dla Ciebie małą ściągę

Węglowodany – najlepsze dla sportowca

Nie wiesz, które węglowodany powinny się znaleźć w Twoim jadłospisie? Odpowiedź jest prosta: tzw. cukry złożone, które zapewniają stały, równomierny napływ energii! Cukry złożone to:

  • skrobia,
  • glikogen,
  • chityna,
  • celuloza.

To właśnie one powinny być głównym źródłem energii każdego sportowca! Dbając o ich odpowiednią ilość możesz zauważyć, że później przychodzi zmęczenie, bowiem cukry złożone są wykorzystywane jako paliwo w trakcie ćwiczeń.


fot. Zdrowy Wrocław

Węglowodany – najlepsze źródła

Dalej nie czujesz się pewnie w tym temacie? Mamy dla Ciebie małą ściągę! Węglowodany, które najlepiej włączyć do swojej diety znajdziesz w:

  • płatkach owsianych,
  • ziemniakach,
  • makaronach,
  • ryżu,
  • kaszy,
  • owocach.

Za mała ilość węglowodanów pogorszy Twoje możliwości psychofizyczne, zmniejszy i opóźni efekty treningów, a przy tym będzie powodować szybsze zmęczenie!

Wymienione wyżej źródła węglowodanów są bezpieczne dla zdecydowanej większości diabetyków: nie sprzyjają nadmiernego wyrzutu sumienia i późniejszego zmęczenia czy gorszego humoru, jak to robią słodycze.