Clinic Food
TOP 5 produktów - mnóstwo wapnia, zero laktozy
Nabiał to jedyne wartościowe źródło wapnia? Ależ skąd! Poznaj inne, równie dobre, a nawet lepsze źródła tego pierwiastka.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej wynosi 1000 mg na dobę.
TOP 5 źródeł wapnia
Miejsce 5. Migdały
100 g migdałów to około 250 mg wapnia. Stanowią też źródło witaminy E, zwaną ,,witaminą młodości”. Choć są kaloryczne, zawarte w nich pokaźne ilości błonnika sprawiają, że sycą na długo, a my nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski. Nie można ich jednak poddawać obróbce termicznej, ponieważ tracą swoje właściwości, a nawet mogą się stać szkodliwe. Zawarte w nich cenne, zdrowe tłuszcze zmieniają się wtedy w kwasy tłuszczowe trans (więcej o tłuszczach trans).
fot. Wapteka
Miejsce 4. Sardynki w oleju
Duże ilości wapnia znajdują się w małych sardynkach, a konkretniej w ich ościach. 100 g dostarcza około 350 mg wapnia. Dodatkowo obecność witaminy D sprawia, że pierwiastek ten jest lepiej przyswajalny przez organizm. Potas, fosfor, magnez, witamina A, witaminy z grupy B i kwasy omega-3 to kolejne związki, których sardynkom nie brakuje. Regularne spożywanie tych rybek zapewni nam piękny wygląd, dobre zdrowie i świetne samopoczucie.
Miejsce 3. Tofu
Tofu jest lepszym źródłem wapnia niż sama soja. W 100 gramach jest około 350 mg tego pierwiastka. Dodatkowo jest mniej kaloryczne (100 g to tylko 100 kcal). Jest także dobrym wegańskim źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
fot. Poradnik Zdrowie
Miejsce 2. Sezam
W 100 g ziarenek to około 1000 mg wapnia. Popularne sezamki dostarczają blisko 640 mg tego pierwiastka. Sezam, a zwłaszcza mniej zdrowe sezamki, to kaloryczna przekąska, dlatego warto jeść go z umiarem. Innymi cennymi związkami zawartymi w sezamie są fosfor, magnez, fitosterole, fitoestrogeny, tryptofan i witaminy z grupy B. Składniki te pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, funkcjonowanie serca, chronią także przed chorobami układu krążenia i poprawiają nastrój.
Miejsce 1. Mak niebieski
W 100 gramach niebieskiego maku znajdziemy aż 1250 mg wapnia. Oprócz tego te niepozorne ziarenka to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-6, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Obfitują również w żelazo, fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B.
fot. Gotujemy.pl