Piatek, Kwiecień 26
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Porady
  3. TOP 5 produktów - mnóstwo wapnia, zero l...

Clinic Food

TOP 5 produktów - mnóstwo wapnia, zero laktozy

Nabiał to jedyne wartościowe źródło wapnia? Ależ skąd! Poznaj inne, równie dobre, a nawet lepsze źródła tego pierwiastka. 

Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla osoby dorosłej wynosi 1000 mg na dobę. 

TOP 5 źródeł wapnia

Miejsce 5. Migdały

100 g migdałów to około 250 mg wapnia. Stanowią też źródło witaminy E, zwaną ,,witaminą młodości”. Choć są kaloryczne, zawarte w nich pokaźne ilości błonnika sprawiają, że sycą na długo, a my nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski. Nie można ich jednak poddawać obróbce termicznej, ponieważ tracą swoje właściwości, a nawet mogą się stać szkodliwe. Zawarte w nich cenne, zdrowe tłuszcze zmieniają się wtedy w kwasy tłuszczowe trans (więcej o tłuszczach trans).


fot. Wapteka

Miejsce 4. Sardynki w oleju

Duże ilości wapnia znajdują się w małych sardynkach, a konkretniej w ich ościach. 100 g dostarcza około 350 mg wapnia. Dodatkowo obecność witaminy D sprawia, że pierwiastek ten jest lepiej przyswajalny przez organizm. Potas, fosfor, magnez, witamina A, witaminy z grupy B i kwasy omega-3 to kolejne związki, których sardynkom nie brakuje. Regularne spożywanie tych rybek zapewni nam piękny wygląd, dobre zdrowie i świetne samopoczucie.

Miejsce 3. Tofu

Tofu jest lepszym źródłem wapnia niż sama soja. W 100 gramach jest około 350 mg tego pierwiastka. Dodatkowo jest mniej kaloryczne (100 g to tylko 100 kcal). Jest także dobrym wegańskim źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.


fot. Poradnik Zdrowie

Miejsce 2. Sezam

W 100 g ziarenek to około 1000 mg wapnia. Popularne sezamki dostarczają blisko 640 mg tego pierwiastka. Sezam, a zwłaszcza mniej zdrowe sezamki, to kaloryczna przekąska, dlatego warto jeść go z umiarem. Innymi cennymi związkami zawartymi w sezamie są fosfor, magnez, fitosterole, fitoestrogeny, tryptofan i witaminy z grupy B. Składniki te pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, funkcjonowanie serca, chronią także przed chorobami układu krążenia i poprawiają nastrój.

Miejsce 1. Mak niebieski

W 100 gramach niebieskiego maku znajdziemy aż 1250 mg wapnia. Oprócz tego te niepozorne ziarenka to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-6, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Obfitują również w żelazo, fosfor, potas, magnez i witaminy z grupy B.


fot. Gotujemy.pl

Zobacz, co jeszcze możesz zrobić, żeby mieć zdrowe kości.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Olej konopny - właściwości i zastosowanie

Czytaj następny

Kiszonki – bogactwo witamin

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).