Czerwona herbata, nazywana przez Chińczyków smoczą herbatą, znana jest ze swoich odchudzających i leczniczych właściwości. Jak dokładnie działa czerwona herbata i czy każdy może ją pić?
Uchodzi ona za najbardziej aromatyczną, o korzennym smaku i specyficznym zapachu herbatę. Liście poddawane są lekkiej fermentacji. W światowej produkcji odmiana czerwona stanowi ok. 5%. Czerwoną herbatę produkuje się głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.
Dlaczego warto ją pić?
- Wspomaga odchudzanie - dzięki procesom fermentacji, które zachodzą w czerwonej herbacie, zawiera duże ilości polifenoli. Regulują one wydzielanie żółci i enzymów trawiennych przyspieszając metabolizm. Samo picie herbaty nie spowoduje utraty tkanki tłuszczowej, ale w połączeniu z odpowiednią dietą może wspomóc ten proces.
- Pobudza - kofeina zawarta w czerwonej herbacie, w odróżnieniu od tej zawartej w kawie, wchłaniana jest dopiero w jelitach, dlatego wolniej przedostaje się do krwi.
- Wspomaga walkę z infekcjami - polifenole skutecznie zwalczają bakterie i wirusy, dlatego obfitująca w nie czerwona herbata zapobiega infekcjom, jak i wspomaga ich leczenie.
- Poprawia wygląd skóry - ze względu na zawartość cynku łagodzi świąd, stany zapalne, zmiany trądzikowe i pozwala zachować gładką, zdrową cerę.
- Chroni przed nowotworami – składniki zawarte w czerwonej herbacie skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, tym samym zapobiegają zachorowaniu na nowotwory i spowalniają ich rozwój.
- Chroni zęby przed próchnicą -badania wykazują, że ze względu na obecność fluoru, regularne picie czerwonej herbaty może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób zębów i dziąseł nawet o 50%.
- Zmniejsza tzw. zły cholesterol.
- Chroni układ nerwowy i działa wyciszająco.
- Pomaga w bezsenności - wpływa na proces tworzenia melatoniny.
(fot. karolina-wojciga.smaczneblogi.pl)
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Smoczą herbatę zalewa się wodą o temperaturze 90 – 96°C. Czas parzenia powinien trwać od 1 do 3 minut. Z jednej porcji liści można zaparzyć nawet do trzech herbat. Nie powinno się jej pić od razu po posiłku, ponieważ utrudnia proces wchłaniania żelaza.
Przeciwwskazania
Mimo swoich leczniczych właściwości, czerwona herbata nie jest wskazana dla każdego. Zawiera dużo garbników, które utrudniają przyswajanie żelaza przez organizm. Dlatego nie zaleca się jej osobom chorującym na anemię. Nie mogą jej pić również osoby cierpiące na osteoporozę, ponieważ zaburza wchłanianie wapnia niezbędnego w leczeniu tej choroby. Unikać czerwonej herbaty powinny również kobiety w ciąży i karmiące piersią, ze względu na wysoką zawartość kofeiny w tej herbacie. Z tego samego powodu nie należy jej pić w zespole jelita drażliwego, ponieważ może to zaostrzyć objawy schorzenia. Zrezygnować z picia smoczej herbaty muszą też osoby z nadciśnieniem.
Komentarze