Pobudzacze odporności

Pobudzacze odporności

Im mocniejszy układ immunologiczny, tym łatwiej poradzić sobie z atakiem wirusa czy bakterii. Od jakich czynników zależy nasza odporność? Oprócz aktywności fizycznej, snu, odpowiedniego odżywiania i nawodnienia istnieje lista produktów spożywczych zawierających naturalne wzmacniacze odporności.

Naturalne składniki 

  • Flawonoidy - naturalne związki organiczne, występujące w roślinach, które określa się mianem fitoskładników. Chronią przed wolnymi rodnikami, mają działanie przeciwzapalne, zwalczają zarazki.  Szczególnie obficie występują w borówkach amerykańskich i innych ciemnych owocach, ale także w zielonej herbacie, zielonych i czerwonych warzywach. Ponadto w kakao, winie, przyprawach oraz w niektórych zbożach.
  • Przeciwutleniacze - zwalczają tzw. wolne rodniki. Są to cząsteczki powstające w procesie rozkładania związków, takich jak białka, lipidy, kwasy nukleinowe i węglowodany lub pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. To wolne rodniki odpowiadają za starzenie się organizmu i uszkadzanie DNA komórek. Zatem potrzebne są substancje, które są w stanie eliminować nadmiar wolnych rodników i chronić układ immunologiczny. Do takich należy teobromina, którą znajdziemy w ciemnej czekoladzie. Dobrym przeciwutleniaczem jest także witamina C.
  • Kurkuma - żółta przyprawa, która zawiera sporo związku zwanego kurkuminą. Ma ona udokumentowane działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Działa bakteriobójczo, zwalcza wirusy oraz grzyby.

fot. mito-med

Warto także wspomnieć o działaniu przeciwzapalnym, jakie przypisuje się np. wielonienasyconym kwasom tłuszczowym. Źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, sardynki oraz owoce morza. Kwasy omega-3 znajdziemy też w orzechach, pestkach dyni i olejach roślinnych dobrej jakości.

  • Witamina C - znajdziemy ją w kiszonkach, cytrusach, natce pietruszki, papryce, jarmużu, porzeczkach, truskawkach, kiwi i w wielu nieprzetworzonych produktach spożywczych.
  • Sulforafan siarkoorganiczny - to związek chemiczny, zaliczany do tiocyjanianów. Odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku czy też gotujących się brokułów. Uznaje się także jego właściwości przeciwutleniające. Źródłem tego związku są: czosnek i cebula, por, szczypiorek oraz brokuły. Należy także pamiętać, że zarówno czosnek, jak i cebula to bogactwo witamin A,C oraz Ewitamin z grupy B oraz związków mineralnych, w tym siarki, selenu, żelaza, magnezu.
  • Żywe kultury bakterii - jogurt, kefir to naturalne źródło bakterii, które są nieocenione dla utrzymania optymalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Bowiem bierze ona udział nie tylko w procesach metabolicznych, ale wpływa na odporność, a także decyduje o naszym samopoczuciu. Oprócz fermentowanych produktów mlecznych znakomitym źródłem żywych kultury bakterii są kiszonki. Dla przykładu: kiszona kapusta, kiszone ogórki, które są ponadto bogatym źródłem witaminy C.