Wtorek, Październik 22
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Pobudzacze odporności

Pobudzacze odporności

Im mocniejszy układ immunologiczny, tym łatwiej poradzić sobie z atakiem wirusa czy bakterii. Od jakich czynników zależy nasza odporność? Oprócz aktywności fizycznej, snu, odpowiedniego odżywiania i nawodnienia istnieje lista produktów spożywczych zawierających naturalne wzmacniacze odporności.

Naturalne składniki 

  • Flawonoidy - naturalne związki organiczne, występujące w roślinach, które określa się mianem fitoskładników. Chronią przed wolnymi rodnikami, mają działanie przeciwzapalne, zwalczają zarazki.  Szczególnie obficie występują w borówkach amerykańskich i innych ciemnych owocach, ale także w zielonej herbacie, zielonych i czerwonych warzywach. Ponadto w kakao, winie, przyprawach oraz w niektórych zbożach.
  • Przeciwutleniacze - zwalczają tzw. wolne rodniki. Są to cząsteczki powstające w procesie rozkładania związków, takich jak białka, lipidy, kwasy nukleinowe i węglowodany lub pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. To wolne rodniki odpowiadają za starzenie się organizmu i uszkadzanie DNA komórek. Zatem potrzebne są substancje, które są w stanie eliminować nadmiar wolnych rodników i chronić układ immunologiczny. Do takich należy teobromina, którą znajdziemy w ciemnej czekoladzie. Dobrym przeciwutleniaczem jest także witamina C.
  • Kurkuma - żółta przyprawa, która zawiera sporo związku zwanego kurkuminą. Ma ona udokumentowane działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Działa bakteriobójczo, zwalcza wirusy oraz grzyby.

fot. mito-med

Warto także wspomnieć o działaniu przeciwzapalnym, jakie przypisuje się np. wielonienasyconym kwasom tłuszczowym. Źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, sardynki oraz owoce morza. Kwasy omega-3 znajdziemy też w orzechach, pestkach dyni i olejach roślinnych dobrej jakości.

  • Witamina C - znajdziemy ją w kiszonkach, cytrusach, natce pietruszki, papryce, jarmużu, porzeczkach, truskawkach, kiwi i w wielu nieprzetworzonych produktach spożywczych.
  • Sulforafan siarkoorganiczny - to związek chemiczny, zaliczany do tiocyjanianów. Odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku czy też gotujących się brokułów. Uznaje się także jego właściwości przeciwutleniające. Źródłem tego związku są: czosnek i cebula, por, szczypiorek oraz brokuły. Należy także pamiętać, że zarówno czosnek, jak i cebula to bogactwo witamin A,C oraz Ewitamin z grupy B oraz związków mineralnych, w tym siarki, selenu, żelaza, magnezu.
  • Żywe kultury bakterii - jogurt, kefir to naturalne źródło bakterii, które są nieocenione dla utrzymania optymalnej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Bowiem bierze ona udział nie tylko w procesach metabolicznych, ale wpływa na odporność, a także decyduje o naszym samopoczuciu. Oprócz fermentowanych produktów mlecznych znakomitym źródłem żywych kultury bakterii są kiszonki. Dla przykładu: kiszona kapusta, kiszone ogórki, które są ponadto bogatym źródłem witaminy C.

 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Czytaj poprzedni

Zdrowe tłuszcze

Czytaj następny

Wpływ tytoniu na gronkowca złocistego

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).