Piatek, Marzec 29
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Odżywianie
  3. Jak nie marnować jedzenia

Magnolia

Jak nie marnować jedzenia

Problem dotyczy ogromnej skali: rocznie marnujemy tony jedzenia, które po straceniu swoich właściwości zaczyna gnić i w końcu ląduje w koszu. Wyliczono, że czteroosobowa rodzina w Polsce w ciągu roku może wyrzucić jedzenie o wartości około 2-2,5 tysiąca złotych. Jest to oczywiście koszt, który rodzina wydała za zakup zmarnowanego jedzenia. Jednak żywność marnuje się również w sklepach: tam dochodzi koszt transportu, a także wytworzenia żywności – zaliczamy do tego także wodę i energię.

W samej Polsce rocznie marnuje się 9 milionów ton jedzenia, co daje 235kg wyrzuconych produktów na osobę! Oznacza to, że jesteśmy w czołówce krajów Europejskich pod tym kontem. To wcale nie jest dobra wiadomość. Nie bez powodu 16 października ogłoszono Światowy Dzień Żywności. Dzień ten został ustanowiony przez ONZ.  No to wiemy już, że nie jest dobrze. Jak to zmienić?

Planowanie posiłków

Oczywiście nie chodzi tutaj o rozpisanie każdego posiłku przez cały miesiąc. Nawet niektórzy tylko dietetycy zapewniają od razu dietę na 30 dni. Jak się okazuje, najczęściej planujemy na tydzień, lub 3 dni do przodu. Taka lista na pewno przyda się na zakupach: kupimy tylko to, co na pewno zjemy w najbliższych dniach. Jeśli nie jesteście dobrzy w planowaniu posiłków, to oczywiście istnieje wiele poradników, a nawet gotowych schematów. Poza tym, na pewno istnieją przepisy, które chcieliście spróbować, a na które nigdy nie było okazji. Dzięki liście istnieje znacznie mniejsza szansa na to, że kupimy za dużo lub wybierzemy produkty, których potem nie wykorzystamy. 


(fot. Magnolia)

Gotowanie z zapasów

Zanim jednak udacie się na zakupy nowych produktów, koniecznie sprawdźcie, co już macie w szafkach, zamrażarce. Wykorzystajcie dostępne już u Was rzeczy, żeby się nie zmarnowały. Zamrażarka nie pozwala na przechowywanie żywności w nieskończoność. Istnieją również ostrzeżenia typu „spożyć przed” i „spożyć do”. Te pierwsze możemy jeszcze sprawdzić nawet po podanym terminie. Te drugie, dla własnego zdrowia, najlepiej wyrzucić po upłynięciu daty.

Odpowiednie przechowywanie żywności to podstawa. Nie zostawiajmy wszystkiego przypadkowi i swoim zachciankom:  świadome zakupy pomogą nam nie marnować jedzenia. 


(fot. Federacja Polskich Banków Żywności)

 

NaZdrowo

NaZdrowo

Czytaj poprzedni

TOP 5 produktów - mnóstwo wapnia, zero laktozy

Czytaj następny

Oksybrazja – na czym polega?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).