Czwartek, Marzec 28
NaZdrowo Logo
  1. NaZdrowo
  2. Zdrowie
  3. Jak obniżyć poziom cholesterolu?

www.hellozdrowie.pl/

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jedną z najczęstszych przyczyn chorób serca jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Dopóki utrzymuje się na poziomie 200mg/dl nie mamy powodów do obaw. Jeśli jednak poziom jest wyższy, warto jak najszybciej zmienić tryb życia, a w szczególności dietę.

Odpowiednia dieta

Przy podwyższonym poziomie cholesterolu nasza dieta powinna być bogata w błonnik. Do diety dobrze wtedy włączyć produkty pełnoziarniste, takie jak ciemne pieczywo, makarony, warzywa i owoce. Błonnik rozpuszczalny w wodzie, obecny w np. w nasionach roślin strączkowych, czosnku, kaszach, cebuli czy szparagach, obniża poziom cholesterolu oraz wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Dzienne spożycie powinno wynosić około 35g błonnika.

Głównym źródłem białka powinno być to pochodzenia roślinnego. Produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także zwiększają krzepliwość krwi. Z kolei tłuszcze roślinne, zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi. Zaleca się wyłączenie tłustego mięsa i zastąpienie je drobiem. Ograniczyć trzeba spożycie żółtych i topionych serów. Potrawy należy dotować i piec bez dodatku tłuszczu. Dietę warto wzbogacić w tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, przetwory sojowe, awokado i wszelkie warzywa oraz owoce. 

(fot. polki.pl)

Dieta to nie wszystko

Za wzrost poziomu cholesterolu we krwi odpowiedzialne są stany zapalne w organizmie, które powodują uszkodzenie naczyń krwionośnych. Gromadzi się w nich cholesterol, który ma za zadanie „zalepić” uszkodzenia wywołane stanem zapalnym, co powoduje gromadzenie się blaszki miażdżycowej. Stanom zapalnym sprzyjają:

  • gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi,
  • palenie papierosów,
  • stres,
  • wysoki poziom żelaza,
  • nadmiar tłuszczów trans,
  • nadmiar rafinowanych węglowodanów,
  • nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6,
  • niedobory kwasów omega-3.

Poza odpowiednio skomponowaną dietą ważne jest także unikanie sytuacji stresowych, odpowiednia ilość aktywności fizycznej i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czytaj poprzedni

Soczewica - rodzaje i zastosowanie.

Czytaj następny

Jęczmień na oku: dlaczego powstaje i jak to leczyć

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).