Witamina C, inaczej kwas L-askorbinowy, to najpopularniejsza z witamin. Najczęściej sięgamy po nią w okresie jesienno-zimowym, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia. Od jakiegoś czasu zainteresowaniem cieszy się "witamina C lewoskrętna". Uważana jest za lepszą wersję witaminy C. Czy rzeczywiście jest skuteczniejsza?
Czym jest witamina C lewoskrętna?
Skąd wziął się termin „witamina C lewoskrętna"? Prawdopodobnie od oznaczenia "L", które pochodzi od łacińskiego słowa laevus, czyli lewy. W rzeczywistości kwas L-askorbinowy jest prawoskrętny - skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo. Z kolei litera „L” oznacza, że grupa hydroksylowa kwasu askorbinowego znajduje się po lewej stronie. Istnieje kwas D-askorbinowy i on jest lewoskrętny, jednak nie posiada właściwości witaminy C i nie jest dostępny w aptekach. Nie istnieje więc coś takiego jak lewoskrętna czy też prawoskrętna witamina C. Producenci „lewoskrętnej witaminy C” stosują nieuczciwy chwyt marketingowy bazując na niewiedzy konsumentów. Każda z nich ma takie samo działanie.
Właściwości witaminy C
Witaminę C należy zażywać profilaktycznie. Udowodniono bowiem, że podczas przeziębienia nie jest pomocna. Ludzki organizm nie wytwarza witaminy C, musi być więc dostarczana z pożywieniem. Jest niezbędna dla zdrowia, ponieważ:
- wspomaga wytwarzanie limfocytów, czyli białych krwinek,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
- zwiększa wchłanianie żelaza roślinnego,
- uczestniczy w budowaniu tkanki łącznej,
- chroni przed miażdżycą,
- jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu,
- niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się skóry.
Niedobór witaminy C może powodować osłabienie odporności, dłuższe gojenie się ran, anemię oraz krwawienia dziąseł. Odpowiednią jej dawkę można sobie zapewnić jedząc codziennie odpowiednie ilości świeżych warzyw i owoców. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 40–50 mg dla dzieci, dla kobiet – 75 mg, a dla mężczyzn – 90 mg. Z badań wynika, że przyswajalność witaminy C pochodzącej z jedzenia i tej syntetycznej jest podobna. Lepiej jednak dostarczać ją z pożywienia, ponieważ wtedy wchłaniane są również inne ważne mikroelementy.
Fot. my-evo
Źródła witaminy C
Witamina C występuje przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. Produkty, które zawierają jej najwięcej to:
- owoce dzikiej róży,
- natka pietruszki,
- kiszona kapusta,
- porzeczka czarna,
- papryka czerwona,
- truskawki,
- kiwi,
- grejpfrut,
- kapusta,
- cytryna,
- pomarańcza,
- maliny,
- pomidor,
- fasolka szparagowa,
- mandarynki.
Kiedy zapotrzebowanie na witaminę C jest większe?
O suplementację witaminy C szczególnie powinny zadbać osoby:
- w czasie rekonwalescencji,
- z obniżoną odpornością,
- palące papierosy,
- aktywne fizycznie,
- z niedokrwistością,
- cierpiące z powodu stanów zapalne skóry i błon śluzowych,
- kobiety w ciąży.
.
Komentarze