Witamina C lewoskrętna - hit czy chwyt marketingowy?

Poradnik Zdrowie

Witamina C lewoskrętna - hit czy chwyt marketingowy?

Witamina C, inaczej kwas L-askorbinowy, to najpopularniejsza z witamin. Najczęściej sięgamy po nią w okresie jesienno-zimowym, gdy narażeni jesteśmy na przeziębienia. Od jakiegoś czasu zainteresowaniem cieszy się "witamina C lewoskrętna". Uważana jest za lepszą wersję witaminy C. Czy rzeczywiście jest skuteczniejsza?

Czym jest witamina C lewoskrętna?

Skąd wziął się termin „witamina C lewoskrętna"? Prawdopodobnie od oznaczenia "L", które pochodzi od łacińskiego słowa laevus, czyli lewy. W rzeczywistości kwas L-askorbinowy jest prawoskrętny - skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo. Z kolei litera „L” oznacza, że grupa hydroksylowa kwasu askorbinowego znajduje się po lewej stronie. Istnieje kwas D-askorbinowy i on jest lewoskrętny, jednak nie posiada właściwości witaminy C i nie jest dostępny w aptekach. Nie istnieje więc coś takiego jak lewoskrętna czy też prawoskrętna witamina C. Producenci „lewoskrętnej witaminy C” stosują nieuczciwy chwyt marketingowy bazując na niewiedzy konsumentów. Każda z nich ma takie samo działanie.

Właściwości witaminy C

Witaminę C należy zażywać profilaktycznie. Udowodniono bowiem, że podczas przeziębienia nie jest pomocna. Ludzki organizm nie wytwarza witaminy C, musi być więc dostarczana z pożywieniem. Jest niezbędna dla zdrowia, ponieważ:

  • wspomaga wytwarzanie limfocytów, czyli białych krwinek,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi,
  • zwiększa wchłanianie żelaza roślinnego,
  • uczestniczy w budowaniu tkanki łącznej,
  • chroni przed miażdżycą,
  • jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu,
  • niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się skóry.

Niedobór witaminy C może powodować osłabienie odporności, dłuższe gojenie się ran, anemię oraz krwawienia dziąseł. Odpowiednią jej dawkę można sobie zapewnić jedząc codziennie odpowiednie ilości świeżych warzyw i owoców. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 40–50 mg dla dzieci, dla kobiet – 75 mg, a dla mężczyzn – 90 mg. Z badań wynika, że przyswajalność witaminy C pochodzącej z jedzenia i tej syntetycznej jest podobna. Lepiej jednak dostarczać ją z pożywienia, ponieważ wtedy wchłaniane są również inne ważne mikroelementy.

Fot. my-evo

Źródła witaminy C

Witamina C występuje przede wszystkim w świeżych warzywach i owocach. Produkty, które zawierają jej najwięcej to:

  • owoce dzikiej róży,
  • natka pietruszki,
  • kiszona kapusta,
  • porzeczka czarna,
  • papryka czerwona,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • grejpfrut,
  • kapusta,
  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • maliny,
  • pomidor,
  • fasolka szparagowa,
  • mandarynki.

Kiedy zapotrzebowanie na witaminę C jest większe?

O suplementację witaminy C szczególnie powinny zadbać osoby:

  • w czasie rekonwalescencji,
  • z obniżoną odpornością,
  • palące papierosy,
  • aktywne fizycznie,
  • z niedokrwistością,
  • cierpiące z powodu stanów zapalne skóry i błon śluzowych,
  • kobiety w ciąży.

.