Dieta z Hashimoto

Dieta z Hashimoto

Niedoczynność tarczycy, czyli inaczej Hashimoto - jest to przewlekła, autoimmunologiczna choroba gruczołu tarczowego. Spowodowana jest ona interakcją, która zachodzi między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiskowymi, które nie zostały jeszcze w pełni poznane. Dlaczego dieta w chorobie Hashimoto jest tak ważna? Jakie produkty należy spożywać, a czego bezwzględnie unikać? Przedstawiamy praktyczny poradnik specjalnie dla Was!

Leki to nie wszystko

Symptomy choroby łagodzą nie tylko leki, ale również odpowiednio dobrana dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i może doprowadzić do remisji. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy oraz Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a co za tym idzie także ze zwiększoną masą ciała. Dieta w chorobie Hashimoto to odżywianie, którego głównym celem jest wsparcie farmakoterapii. Zasady żywienia głównie opierają się o ogólne zasady zdrowego odżywiania, przy czym należy zwrócić szczególną uwagę na podaż niektórych witamin i minerałów, takich jak:

  • jod,
  • selen,
  • żelazo,
  • cynk,
  • witamina D.

Ważne jest również ograniczenie warzyw i owoców, które zawierają substancje antyodżywcze (goitrogeny). Oprócz tego trzeba zadbać o odpowiednie proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów.

fot. Justyna Markowska

Dieta powinna przede wszystkim zawierać składniki bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit. Do takich produktów należą:

  • śliwki,
  • banany,
  • marchew,
  • rośliny strączkowe.

Innym składnikiem, niezbędnym dla osób z Hashimoto jest selen, który zwiększa produkcję hormonów tarczycy. Jakie produkty go zawierają?

  • orzechy brazylijskie,
  • ostrygi,
  • tuńczyk,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • nasiona słonecznika,
  • mięso (wieprzowina, wołowina, baranina, indyk, kurczak),
  • grzyby,
  • żyto,
  • gryka,
  • jaja,
  • mleko i przetwory mleczne. 

Czego natomiast trzeba unikać w chorobie Hashimoto? Związków goitrogennych. Są to substancje, które zmniejszają przyswajanie jodu z pożywienia. Występują one przede wszystkim w:

  • soi,
  • kapuście,
  • kalafiorze,
  • brokułach,
  • brukselce,
  • jarmużu,
  • szpinaku,
  • rzepie,
  • kalarepie,
  • rzodkiewce,
  • brzoskwiniach,
  • gruszkach.
  • truskawkach,
  • batatach.

Aby osiągnąć najlepsze efekty, każda dieta musi być odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o regularne ćwiczenia.