Jakich owoców najlepiej ze sobą nie łączyć?
Czasem jednak po prostu chcemy połączyć razem kilka owoców i oczywiście nie ma w tym nic złego. Warto jednak poznać proste zasady, by dalej móc dbać o swoje zdrowie.
Owoce można podzielić na sposób, w jaki je trawimy. Dlatego połączenie niektórych owoców i zjedzenie ich razem może spowodować problemy z trawieniem. Czy wiesz, że zjedzenie świeżego ananasa i banana może spowodować nagły bol brzucha? Oczywiście przy zjedzeniu ich oddzielnie nic takiego nie powinno się wydarzyć.
Wyjątkiem są owoce zawierające bardzo dużo wody i lekkostrawne. Dlatego arbuzy, melony, melony miodowe i kantalupy najlepiej jeść całkowicie osobno.
Nie łącz owoców słodkich z kwaśnymi! Jednak zjedzenie owoców kwaśnych z pół-kwaśnymi, lub pół-kwaśnych ze słodkimi nie powinno powodować żadnych problemów. Poniżej kilka przykładów:
Owoce słodkie: banany, figi, winogrona, persymona, papaja i winogrona oraz… Wszystkie suszone owoce!
Owoce kwaśne: pomarańcze, cytryny, limonki, ananasy, granaty, kwaśne brzoskwinie, kwaśne jabłka i śliwki, truskawki, kiwi i pomidory
Owoce pół kwaśne: słodkie jabłka i śliwki, słodkie brzoskwinie i owoce leśne, morele, nektarynki, gruszki, mango.
Owoce tak zwane tłuste, z których można zrobić olej, np. kokos, awokado lub oliwki powinno jeść je oddzielnie lub z zieleniną.
Powinnaś unikać jedzenia ogórka z pomidorem. Askorbinaza zawarta w ogórku zniszczy witaminę C, która pochodzi z pomidora. Nie jest to jednak duża strata, więc wielbiciele takiego połączenia mogą odetchnąć z ulgą i dalej jeść swoje ulubione sałatki lub kanapki.
Owoce są zazwyczaj lekkostrawne, więc nie powinno się ich jeść po gotowanym posiłku. Takie owoce mogą fermentować w żołądku, co może doprowadzić do licznych problemów, między innymi z trawieniem.
Warto być świadomym, jak poszczególne grupy produktów (nie tylko owoców) zachowują się w naszym układzie pokarmowym. Dlatego dobrze jest zapamiętać podane powyżej wskazówki o tym, jakich owoców nie powinno się na co dzień ze sobą łączyć.
Każdy jest jednak inny i to, co szkodzi jednej osobie, nie musi koniecznie szkodzić drugiej. W sytuacji ciągłych problemów pomimo wyeliminowania podstawowych błędów, warto zwrócić się do specjalisty, który skieruje nas na odpowiednie badania.
Jeśli wprowadzasz owoce do swojej diety, wiedz, że powinno się je jeść jako oddzielny posiłek. Dlatego nie warto jest używać ich jaki zagryzek do kanapki czy składnika ciasta.
Jeśli będziesz jeść owoce po upłynięciu minimum 2-3 godzin od poprzedniego posiłku, dasz organizmowi dużo większą szansę na pełne wykorzystanie ich wartości odżywczych i walorów zdrowotnych. Dobrym pomysłem jest też jedzenie owoców na czczo lub między śniadaniem, a obiadem – rano potrzebujemy więcej cukru i energii, a wieczorem mogłyby one powodować problemy z zaśnięciem.
To tylko kilka wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania. Które z nich wprowadzisz już dzisiaj?