Mięso kurczaka – która część jest najzdrowsza?

Interia

Mięso kurczaka – która część jest najzdrowsza?

Drób jest mięsem niezwykle popularnym na polskich stołach. Przeciętny Polak spożywa średnio 30 kg tego mięsa rocznie. Najczęściej sięgamy po kurczaka. Jakie wartości odżywcze ma jego mięso?

Kurczak - składniki odżywcze

Mięso z kurczaka jest przede wszystkim źródłem dobrze przyswajalnego białka. Oprócz tego jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego poleca się je szczególnie w żywieniu osób z delikatnym przewodem pokarmowym, kontrolujących poziom cholesterolu, cierpiących na choroby układu krążenia, stosujących dietę redukcyjną oraz sportowców. W mięsie znajdziemy także witaminę A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim także minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, sodu, selenu czy potasu. Cynk bierze udział w wielu procesach, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca. Selen natomiast jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów. Odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy, pomaga w walce z depresją i przemęczeniem.

Uda z kurczaka

Udka z kurczaka zawierają tzw. mioglobiny – białka, które przechowują tlen w mięśniach, dzięki czemu mogą one efektywniej funkcjonować. Jest bardziej tłuste od piersi, ale bogatsze w żelazo (m.in. poprawia koncentrację i wzmacnia odporność), cynk oraz kwas foliowy (m.in. korzystnie wpływa na układ nerwowy). Większość tłuszczów w mięsie drobiowym znajduje się w skórce, jeśli więc zależy nam na ograniczeniu kalorii, należy ją usunąć. 100 g mięsa z ud kurczaka bez skóry dostarcza około 130 kalorii.


fot. TVN Zdrowie

Pierś z kurczaka

100 g piersi z kurczaka to tylko 98 kcal. Jest cennym źródłem ważnych dla zdrowia witamin: B6 i B3. Witamina B3 może być wytwarzana w niewielkich ilościach w organizmie, jednak jej podstawowym źródłem jest pożywienie. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w procesie produkcji czerwonych krwinek, reguluje poziom cholesterolu, korzystnie wpływa również na kondycję włosów i skóry.

Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny, tym samym odpowiada za transport tlenu w organizmie. Wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, zwiększa odporność i korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego – odpowiednia dawka witaminy B6 pomaga zwalczać bezsenność, łagodzi objawy depresji i poprawia koncentrację. Większe ilości zalecane są w przypadku występowania PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).

Podroby – dlaczego warto się do nich przekonać?

Podroby nie cieszą się tak dużym uznaniem, jak pozostałe części kurczaka. Szkoda, ponieważ są równie wartościowe. Zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Wątróbka drobiowa to dobre źródło białka, witamin z grupy B, cynku i żelaza. Podobną wartość odżywczą mają żołądki oraz serca z kurczaka.

Drób jest mięsem polecanym przez dietetyków. Wynika to z jego wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczów. Dostarcza organizmowi niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Jednak mięso z kurczaka nie powinno być jedynym, które pojawia się w naszej diecie. Od czasu do czasu warto drób warto zastępować innymi źródłami białka, takimi jak ryby, nasiona roślin strączkowych czy jajka.