Co jeść, by schudnąć? - część 2
Owsianka jest jedną z najbardziej sycących propozycji potraw na śniadanie. Jest ona bardzo bogata w błonnik. To właśnie on reguluje pracę układu trawiennego i przede wszystkim, zapewnia uczucie sytości na długi czas. Dodatkowo owsianka zawiera dużo białka. Dodaje ona dużo energii oraz działa jak afrodyzjak. Pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, który pomaga przeciwdziałać cukrzycy oraz otyłości, rakowi okrężnicy.
Orzechy są zdrową przekąską. Są bogate w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Mogą one doskonale zastąpić krakersy, chipsy, które spożywamy często między posiłkami. Trzeba jednak pamiętać, że są one mocno kaloryczne i nie powinno się przekraczać 30 gramów w porcji. Orzechy w odpowiedniej ilości przeciwdziałają otyłości, wszelkim chorobom serca i zanikowi mięśnia. Dodatkowo obniżają ciśnienie i pomagają zapobiegać zmarszczkom.
Z orzechów najlepiej zdecydować się na migdały: garść migdałów to połowa dziennego zapotrzebowania na witaminę E, dodatkowo to prawie 20% dziennego zapotrzebowania na magnez i 8% z wapnia. Osoby jedzące migdały mogą zauważyć, że są na dłużej syte i przede wszystkim, mają mniejszy apetyt.
Ryby są idealnym dodatkiem do sałatek. Są źródłem białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Zapewniają uczucie sytości na długi czas, a dodatkowo zmniejszają poziom cholesterolu całkowitego oraz zwiększają cholesterol dobry dla naszego organizmu. Ryby pomagają budować mięśnie oraz wzmocnić system immunologiczny organizmu.
Oliwa z oliwek zawiera dobre tłuszcze nienasycone. Doskonale więc zapewnia uczucie sytości na długi czas. Pomaga przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej oraz utrzymać na prawidłowym poziomie cholesterol. Dodatkowo taka oliwa przeciwdziała chorobom serca, nadciśnieniu oraz nowotworom. Warto jednak unikać twardej margaryny smalcu.
Fasola nie tylko zaspokaja głód – zawiera dużą ilość protein, błonnika oraz żelaza. To właśnie dzięki tym składnikom wspomaga budowę mięśni oraz spalanie tłuszczu. Dlatego właśnie dietetycy zalecają, by raz na jakiś czas zastąpić mięsny posiłek daniem z roślin strączkowych, jak: soczewicy, groszku, soi czy hummusu. Fasola oraz inne rośliny strączkowe zapobiegają rakowi okrężnicy, chorobom serca oraz nadciśnieniu.
Chleb pełnoziarnisty przede wszystkim zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Jest bogate w witaminę B6, E oraz magnez, cynk, potas, żelazo i wapń. Przeciwdziała otyłości, nadciśnieniu, wszelkim chorobom serca oraz nowotworom.