Kuchnia WP
Poznaj bezmięsne źródła białka!
Białko tuż obok węglowodanów i tłuszczów to jeden z podstawowych składników odżywczych. Jego funkcje w organizmie są bardzo ważne - buduje nasze narządy, a także wchodzi w skład enzymów i hormonów. Jest nam niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz odpowiedniej przemiany materii.
Białko białku nierówne
Najlepsze dla nas są białka pełnowartościowe, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne - a te są obecne np. w mięsie. Istnieją jednak również inne dobre źródła białka. Jakie?
Jajko
W jednej sztuce znajduje się aż 6 g białka. To doskonałe źródło białka pełnowartościowego. Jajko zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warto zatem zacząć swój dzień właśnie od jajecznej potrawy, co zapewni zdrowie i energię na wiele godzin.
Dobrym pomysłem jest tzw. jajo w koszulce albo omlet ze szczypiorkiem, warzywami i łososiem. Pamiętajmy przy tym, że jajka są źródłem wielu witamin, cennych pierwiastków, a badania dowiodły, że jedzenie ich na śniadanie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.
fot. Onet gotowanie
Twaróg
To aż 17 g białka w 100 g (półtłusty). Ten niedrogi, biały serek jest bardzo bogaty w minerały (obecny jest w nim przede wszystkim odpowiedzialny za mocne kości wapń). Zawiera także ważne dla zdrowia aminokwasy. Stanowi bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego.
Twarożek to również szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o propozycje podania. Jest smaczny z rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem, pomidorem, papryką, ale pasuje również do świeżych owoców i cynamonu - w wersji słodkiej.
fot. Wszystko o jedzeniu
Komosa ryżowa
To 8 g białka w filiżance. Zawiera nie tylko błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze, ale jest też bogata w pełnowartościowe białko. W komosie znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ze względu na skład jej spożywanie zaleca się zwłaszcza osobom na diecie bezmięsnej. Pasuje do dań głównych, zup, sałatek czy nawet zapiekanek. Z powodzeniem zastąpi nam ryż.
fot. Wegetarianin
Płatki drożdżowe
Te niepozorne chrupeczki, przypominające bułkę tartą, to prawdziwe bogactwo aminokwasów, witamin i minerałów. Stanowią świetne źródło witamin z grupy B, a także między innymi żelaza, magnezu, czy kwasu foliowego. Wzmacniają nasz organizm, przyspieszają procesy regeneracji i usprawniają pracę przewodu pokarmowego.
fot. Zeberka
Gdzie jeszcze znajdziemy dużo białka? (Zawartość w 100 g produktu):
- soczewica czerwona 25,5 g,
- ciecierzyca 20 g,
- migdały 20 g,
- orzechy włoskie 15 g,
- kasza gryczana 12,6 g,
- kasza jaglana 10,5 g,
- jarmuż 2 g,
- brokuły 1,8 g.
Lista produktów bogatych w białko jest bardzo długa i każdy znajdzie dla siebie coś, co lubi!